Chcesz, by kwiaty w wazonie zachowały dłużej świeżość? Wypróbuj koniecznie ten trik

Iza Orlicz
Świeże i pachnące kwiaty w wazonie mogą stanowić prawdziwą ozdobę domu. Niestety minus jest taki, że zwykle już po paru dniach stają się oklapnięte i zaczynają więdnąć. Jak możesz przedłużyć ich trwałość? Oto prosty i naprawdę skuteczny sposób.
Jak przedłużyć trwałość kwiatów w wazonie? unsplash.com


Wiele osób uwielbia kwiaty ścięte z ogrodu, zebrane na łące lub kupione w kwiaciarni, które prezentują się atrakcyjnie w każdym domu. Niestety po około tygodniu większość z nich więdnie. Najdłużej swoją świeżość zachowują m.in.: astry, lilie, goździki, piwonie czy mieczyki (od 1,5 do nawet ponad 2 tyg.).


Co zrobić, by ciętymi kwiatami cieszyć się jak najdłużej?


Postaw na odpowiednią pielęgnację: przed wstawieniem do wazonu przytnij po skosie łodygi, codziennie też wymieniaj wodę, by nie namnażały się w niej bakterie. Powinna mieć temperaturę pokojową (ok. 25 stopni C).

Przede wszystkim jednak zastosuj ten prosty, ale skuteczny trik. Będziesz potrzebować tylko tych dwóch składników: cukru i kwasku cytrynowego. Jak one działają? Szczypta cukru (ok. pół łyżeczki) dodana do wody w wazonie dostarczy kwiatom energii, spowolni też proces ich starzenia się. Jeśli nie używasz cukru na co dzień, możesz zastąpić go miodem.

Natomiast kwasek cytrynowy zapobiegnie rozwojowi bakterii, które przyczyniają się do szybszego więdnięcia kwiatów – koniecznie trzeba tylko zachować odpowiednie proporcje, czyli 0,5 g kwasku cytrynowego na 1 l wody. Stosuj cukier i kwasek cytrynowy jednocześnie, bo wtedy ta metoda jest najskuteczniejsza.