Co zrobić, żeby pierogi nie rozklejały się w czasie gotowania? Jeden trik załatwi sprawę
Pierogi to danie uwielbiane przez wszystkich, którego zrobienie może nie jest szczególnie trudne, jednak bywa pracochłonne i parę rzeczy może pójść nie tak. Problemem jest szczególnie ciasto, które albo za bardzo się klei, albo za mało lepi. Nie ma nic gorszego niż wyłowienie z garnka porozklejanego ciasta zamiast pysznych pierogów. Oto trik, dzięki któremu już nigdy ci się to nie przytrafi.
Co zrobić, by pierogi się nie rozkleiły?
Rozklejanie się pierogów podczas gotowania to jeden z najgorszych problemów kucharzy. Gdy mamy już dobrze przyprawiony farsz i odpowiednio wyrobione ciasto, najważniejsze jest, by zlepić je zgrabnie i skutecznie — tak, by nie rozkleiły się podczas gotowania. Jak to zrobić?Jeśli ciasto jest zbyt klejące, wystarczy posypać je mąką. Jeśli lepi się za mało, wystarczy posmarować brzegi wyciętego w okrąg ciasta wodą lub białkiem jajka. Jeśli nie masz ochoty własnoręcznie robić falbanek, wykorzystaj ząbki widelca do wykończenia pieroga.
Często jednak nawet dobrze sklejone pierogi wyjmujemy z wody zupełnie rozpadnięte. Dzieje się tak dlatego, że przywierają do dna garnka. Dlatego pierogi wrzucamy do wrzącej wody, robiąc w niej najpierw wir przy użyciu łyżki. Mieszamy raz na jakiś czas, by ciasto nie przylepiło się do ścianek naczynia. Oto sekret udanych pierogów.