Nawet jeśli nie lubisz cukinii, spróbuj jej... kwiatów. Z ryżem smakują najlepiej!

Iza Orlicz
Masz ochotę na lekką, a jednocześnie bardzo zdrową przekąskę? Wypróbuj tradycyjny grecki przepis na kwiaty cukinii faszerowane ryżem! To danie jest sycące, lekkostrawne, a jednocześnie tak smakowite, że na pewno nie przygotujesz go tylko jeden raz.
Faszerowane kwiaty cukinii są lekkostrawne i pyszne Flickr.com
Kwiaty cukinii coraz częściej można kupić na lokalnych targach lub po prostu zacząć uprawiać w przydomowym ogródku. Cukinia nie jest rośliną wymagającą, trzeba tylko pilnować, bo jej kwiaty dość szybko więdną.

Jak przygotować nadziewane kwiaty cukinii?



Składniki:
pół szklanki białego ryżu
ok. 8-10 kwiatów cukinii (w zależności od ich wielkości)
2-3 pomidory
pół cebuli
1 ząbek czosnku
przyprawy i zioła: natka pietruszki, odrobina mięty, sól, pieprz
oliwa z oliwek extra virgin

Przepis na nadziewane kwiaty cukinii krok po kroku


Kwiaty cukinii umyj delikatnie pod bieżącą wodą, usuń słupek ze środka. Ugotuj ryż, podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Posiekaj pomidory, dodaj przyprawy i zioła, wszystko razem dokładnie wymieszaj z ryżem.


Wkładaj farsz do środka kwiatów i zawiń starannie każdy koniec, by nie rozpadły się w trakcie pieczenia. Ułóż je jeden obok drugiego w naczyniu, skrop oliwą z oliwek, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 10-15 minut. Kwiaty cukinii będą gotowe, gdy na zewnątrz będą lekko rumiane, a jednocześnie delikatnie chrupkie. Niektórzy greckim zwyczajem do środka wkładają też ser feta lub obsypują nim gotowe już danie.
Smacznego!