Potrzebujesz 5 minut i 5 składników. Przepis na obłędny i świeży chłodnik z ogórków małosolnych
Jego przygotowanie trwa tyle, co tarcie ogórków. Więc jeśli masz szybką rękę to w 5 minut masz obiad dla całej rodziny.
W wersji małosolnej są rozkoszą dla podniebienia. A gdy masz chęć na kwaśne, ale zupełnie brak ci energii na gotowanie zupy ogórkowej, powinnaś spróbować chłodnika z ogórków małosolnych.
Zawiera w sobie świeżość ziół, chrupkość ogórków i orzeźwiającą kwasotę maślanki. No po prostu jest pycha!
Przepis na chłodnik z ogórków małosolnych
Składniki:
- 400 ml maślanki
- 2 duże opakowania jogurtu naturalnego
- ok. 10 ogórków małosolnych (albo i więcej)
- czosnek
- koperek
Przepis:
Wymieszaj jogurt i maślankę. Ogórki zetrzyj na grubych jarzynowych oczkach tarki. Dodaj ich tyle, ile chcesz. Jeśli marzy ci się gęsta od nich zupa, możesz dać więcej niż 10.
Czosnek przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj. Wystarczy nawet jeden ząbek, jeśli ogórki miały mocny czosnkowy aromat.
Wrzuć czosnek i ogórki do maślanki i jogurtu. Sięgnij po koperek i grubo go posiekaj. Wymieszaj z chłodnikiem i podawaj.
Nie lubisz ogórkowych nitek? Zblenduj ogórki razem z jogurtem i czosnkiem.
Możesz wstawić chłodnik do lodówki. Po godzinie w zimnie i ponownym przemieszaniu będzie jeszcze pyszniejszy.