Kiszona cukinia to prawdziwa królowa kiszonek. Zdradzamy, jak ją zrobić, by była przepyszna

Magdalena Konczal
Latem na naszych stołach królują rozmaite kiszonki. Nic dziwnego, kisić można praktycznie wszystko. Tym razem postanowiliśmy zdradzić wam przepis na kiszoną cukinię. Jest naprawdę przepyszna, a w dodatku bardzo zdrowa.
Kiszona cukinia - przepis pixabay/ congerdesign

Kiszona cukinia – przepis

Przepis na kiszoną cukinię jest bardzo prosty. Jeśli wcześniej kisiliście ogórki, to kiszenie cukinii wcale nie będzie dla was wyzwaniem – to podobny proces.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, musimy wyposażyć się w:
- cukinię;
- czosnek;
- koper;
- liście laurowe;
- ziarenka gorczycy;
- chrzan;
- sól i pieprz;
- opcjonalnie: liście porzeczki i korzeń imbiru.

A oto przepis na kiszoną cukinię krok po kroku:
1. Zaczynamy od przygotowania zalewy w proporcjach: 1 łyżka soli na 1 l wody. Wodę gotujemy, po czym odkładamy ją, by przestygła. W międzyczasie dokładnie myjemy cukinię i kroimy ją w paski. Ich wielkość zależy od tego, jak duże mamy słoiki.


2. Wyparzamy słoje, a następnie układamy w nich wszystkie składniki. W przypadku słoja, który ma 1 l, dajemy mniej więcej: 1 baldach kopru, ząbek czosnku, mały korzeń chrzanu, a następnie cukinię. Całość przekładamy przyprawami: pół łyżeczki gorczycy, 3-4 ziarenka pieprzu, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego i opcjonalnie 2 listki porzeczki. Na koniec znów umieszczamy koper i ząbek czosnku. Możemy oczywiście też dodać odrobinę imbiru.

3. Całość przykrywamy zalewą, zakręcamy słoik i pozostawiamy na 2-3 dni. Po upływie tego czasu przenosimy kiszonkę w chłodniejsze miejsce, na przykład do piwnicy czy spiżarni. Po upływie 1-2 tygodni kiszona cukinia jest gotowa do jedzenia.

Cukinia w słoikach na zimę – dlaczego warto?

Nikt chyba nie ma wątpliwości, że kiszonki są bardzo zdrowe. Kiszona cukinia może usprawnić pracę układu pokarmowego i wspiera naszą odporność. Poza tym kiszonki spowalniają proces starzenia się, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i regulują poziom glukozy we krwi.

Kiszona cukinia jest nie tylko bardzo zdrowa, ale też niezwykle pyszna. W smaku przypomina nieco kiszone ogórki, jest jednak nieco mniej chrupiąca. Cukinia w słoikach na zimę sprawdzi się jako dodatek do każdego posiłku lub zdrowa przekąska między daniami.

Smacznego!