Na kaszel, katar, problemy żołądkowe i nie tylko. Syrop z tej rośliny to specyfik za 0 zł

Magdalena Konczal
Dzisiaj coraz chętniej wraca się do sposobów naszych babć – czy to w przygotowywaniu ogórków kiszonych, czy w leczeniu przeziębienia. Tym razem przygotowaliśmy dla was dawkę wiedzy o dziewannie – za grosze zrobicie z niej niezwykły syrop. Zdziwicie się, jak wiele pozytywnych właściwości ma ta roślina.
Przepis na syrop z dziewanny pixabay/ melanieuebelhart

Dziewanna – niezwykła roślina

Roślina swoją nazwę nosi po słowiańskiej bogini miłości. Wierzono, że Dziewanna przynosi ulgę rodzącym kobietom i ochrania domostwa – była kochająca, ale w chwili zagrożenia potrafiła też wykazać się okrucieństwem. Słowianie uważali, że bogini ma pod swoją opieką wszystkie czarownice.
Jeden z najsłynniejszych polskich etnografów – Oskar Kolberg – nazywał tę roślinę ziołem stosowanym w "guślarskich praktykach". Jest też przysłowie, które głosi: gdzie rośnie dziewanna, tam bez posagu panna. Wzięło się ono stąd, że roślina potrafi wyrastać nawet na ubogich glebach.


Ale dość legend i porzekadeł. Teraz kilka istotnych faktów. Dziewanna kwitnie od przełomu czerwca i lipca, aż do końca sierpnia. Ma charakterystyczne żółte kwiaty, jest bardzo wysoka – może sięgać nawet do pasa. Najlepiej zbierać ją późnym porankiem, gdy z kwiatów zniknie rosa.

Syrop z dziewanny – przepis

Cały rytuał, związany z przygotowywaniem syropu z dziewanny, rozpoczynamy oczywiście od zbioru kwiatów. Pamiętajmy, by nie zrywać tych, które kwitną blisko szosy – mogą być zanieczyszczone. Po zbiorach warto wyłożyć dziewannę na papier do pieczenia lub na kartkę.

Oczyszczamy kwiaty z robaków, warto pozostawić je w tym ułożeniu przez 15-20 minut. Następnie przygotowujemy składniki do syropu z dziewanny:
- ½ l kwiatów dziewanny;
- 1 l wody;
- sok z jednej cytryny (lub z dwóch małych);
- ok. 3 szklanki cukru trzcinowego (ewentualnie może być biały).

Zaczynamy od przerzucenia oczyszczonych wcześniej kwiatów do garnka i zalania ich wodą. Następnie gotujemy je, ale na bardzo małym ogniu. Po chwili zdejmujemy garnek z ognia. Taki wywar pozostawiamy na mniej więcej 24 h. Po upływie tego czasu odcedzamy syrop i dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Całość gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej godzinę. Na koniec przelewamy do mniejszych słoiczków. I gotowe!

Syrop z dziewanny – właściwości

Dziewanna, a także syrop z niej zrobiony, ma mnóstwo pozytywnych właściwości. Nic dziwnego, że nasze babcie tak chętnie przygotowywały tę miksturę. Roślina działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i przeciwwirusowo. Świetnie zadziała także w przypadku problemów żołądkowych: biegunki czy kolki jelitowej.

Syrop z dziewanny warto więc zostawić na zimę. Doskonale sprawdzi się w przypadku drobnych infekcji, kaszlu, kataru czy problemów z drogami oddechowymi. Wspomoże także leczenie anginy i grypy. A to tylko niektóre z cudownych zastosowań dziewanny! Pamiętajmy jednak, że żaden naturalny specyfik nie zastąpi nam wizyty u lekarza.