Oto sekret ogórków po cygańsku. Jeden składnik potrafi zdziałać cuda

Magdalena Konczal
Ogórki można przyrządzać na różne sposoby i w różnych konfiguracjach. Jeśli znudziły wam się te najprostsze – kiszone, to koniecznie sprawdźcie przepis na ogórki po cygańsku. Koncentrat pomidorowy dodaje im niezwykłego smaku. Zresztą, sprawdźcie sami.
Ogórki po cygańsku - przepis unsplash/ Devi Puspita Amartha Yahya

Ogórki po cygańsku – składniki

Ogórki po cygańsku szczególnie przypadną go gustu osobom, które lubią słodko-kwaśny smak potraw. W skład tej potrawy wchodzą m.in. ocet, ale także miód.
Oto wszystkie składniki, których będziemy potrzebować do zrobienia ogórków po cygańsku:

- ok. 3 kg ogórków. Nadadzą się takie, które są bardzo dojrzałe, a nawet przerośnięte;
- 2 łyżki soli;
- ½ szklanki oleju;
- ¼ octu jabłkowego;
- ½ szklanki miodu (można zastąpić go cukrem);
- dwie małe cebule lub jedna duża;
- 500 g koncentratu pomidorowego.


Ogórki po cygańsku – przepis

Ogórki w słoikach na zimę zazwyczaj są niezwykle proste do przyrządzenia. Nie inaczej jest z ogórkami po cygańsku. Ich przygotowanie zabiera mało czasu i energii, a słoiki mogą wystarczyć na całą zimę. Oczywiście, jeśli zrobimy ich odpowiednio dużo. Zdziwicie się, jak szybko ogórki po cygańsku znikną z waszej spiżarni czy piwnicy – są tak pyszne.

Oto przepis na ogórki po cygańsku krok po kroku:

1. Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków i pokrojenia ich w plastry, bez wcześniejszego obierania ze skóry. Cebulę również myjemy, a następnie kroimy w kostkę (lub w paski, wedle uznania). Zmieszane ze sobą warzywa pozostawiamy w misce, wcześniej posypując je solą. Najlepiej jest zostawić je na noc.

2. Kolejnego dnia możemy zauważyć, że warzywa puściły sok. Odlewamy go i pozostawiamy w szklance obok. Następnie do ogórków, znajdujących się w misce dodajemy inne składniki: miód (lub opcjonalnie cukier), olej, ocet i koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy. Opcjonalnie, gdy widzimy, że sosu jest ciut za mało, możemy dodać odlany wcześniej sok, który puściły ogórki.

3. Dokładnie myjemy i wyparzamy słoiki. Następnie napełniamy je mieszanką ogórkowo-pomidorową. Na koniec pasteryzujemy przez około 10 minut i gotowe.

Ogórki po cygańsku mają naprawdę ciekawy i uniwersalny smak. Nadadzą się do niemalże każdego tradycyjnego obiadu. Można także zjeść je razem z chlebem w ramach kolacji czy postawić na stole, jako dodatek na grilla. Koniecznie zróbcie je w swoim domu i zostawcie kilka słoików na zimę.