Ziemniaki są już passe. Tego lata hitem są frytki z cukinii (przepis)
Młodziutkie cukinie są pyszne i bardzo zdrowe, jednak często nie wiemy, co z nich zrobić, a możliwości jest wiele. Polecamy frytki, które przekonają dzieci do jedzenia tego warzywa, a że wykonanie ich zajmuje kilka minut, polubią je też nawet zabiegani rodzice.
Co jest potrzebne, żeby przygotować frytki z cukinii
- 2 młode cukinie
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 jajka
Jak zrobić frytki z cukinii, krok po kroku
Cukinie dokładnie umyj i odetnij końce z obu stron. Cukinię pokrój w grube słupki, powinny mieć co najmniej 10 mm grubości. Bułkę tartą wymieszaj ze startym parmezanem.Słupki cukinii zanurz w rozmąconym jajku, a następnie panieruj w bułce z parmezanem. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem i nagrzej piekarnik do 220 stopni. Frytki pieczemy około 20 minut, aż ładnie się zarumienią.
Frytki z cukinii serwujemy z domową salsą pomidorową lub sosu czosnkowego. Ten drugi przygotujesz, mieszając w równych proporcjach majonez i jogurt typu greckiego oraz przeciskając do niego przez praskę ząbek lub dwa czosnku, sos świetnie smakuje z odrobiną ziół prowansalskich.
Może cię zainteresować także: Zjawiskowa zapiekanka z cukinii i młodej marchwi. Dzięki temu trikowi, zrobisz ją w kilka chwil