Ziemniaki są już passe. Tego lata hitem są frytki z cukinii (przepis)

Marta Lewandowska
Młodziutkie cukinie są pyszne i bardzo zdrowe, jednak często nie wiemy, co z nich zrobić, a możliwości jest wiele. Polecamy frytki, które przekonają dzieci do jedzenia tego warzywa, a że wykonanie ich zajmuje kilka minut, polubią je też nawet zabiegani rodzice.
Frytki z cukinii są chrupiące i kremowe jednocześnie, ciężko im się oprzeć. Fot. Unsplash

Co jest potrzebne, żeby przygotować frytki z cukinii

Jak zrobić frytki z cukinii, krok po kroku

Cukinie dokładnie umyj i odetnij końce z obu stron. Cukinię pokrój w grube słupki, powinny mieć co najmniej 10 mm grubości. Bułkę tartą wymieszaj ze startym parmezanem.

Słupki cukinii zanurz w rozmąconym jajku, a następnie panieruj w bułce z parmezanem. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem i nagrzej piekarnik do 220 stopni. Frytki pieczemy około 20 minut, aż ładnie się zarumienią.


Frytki z cukinii serwujemy z domową salsą pomidorową lub sosu czosnkowego. Ten drugi przygotujesz, mieszając w równych proporcjach majonez i jogurt typu greckiego oraz przeciskając do niego przez praskę ząbek lub dwa czosnku, sos świetnie smakuje z odrobiną ziół prowansalskich.