Wiesz, czym jest "ręka awokado”? Problem może dotyczyć tysięcy smakoszy awokado i nie jest to żart
Jedzenie awokado może być niebezpieczne. Przekonali się o tym ci, który doświadczyli zjawiska "ręki awokado”. Nie wiesz, czy ono jest? Oto wyjaśnienie.
- Awokado to owoc lubiany na całym świecie, zawiera mnóstwo dobrych tłuszczów i jest popularny w fit dietach.
- O "ręce awokado" zaczęto mówić po tym, jak w poście na Instagramie zwróciła na to uwagę Meryl Streep.
- Rozpisaliśmy sposoby na to, jak bezpiecznie obrać owoc i nie zrobić sobie krzywdy.
Pojęcie "ręki awokado” pojawiło się właśnie przy okazji postu Meryl Streep, która ostrzegała o ubocznych skutkach niezbyt ostrożnego obierania awokado. Podzieliła się swoją przygodą z krojeniem owocu, wspomniała też, że o problemie pisało kilka amerykańskich gazet. Pacjenci z ręką awokado to na świecie codziennie po kilka-kilkanaście przypadków, więc jest to już problem.
O co chodzi z "ręką awokado”?
Awokado to owoc, który po obraniu ze skórki, jest bardzo śliski. Gdy nieumiejętnie obchodzisz się z owocem podczas usunięcia pestki, która również jest śliska – możesz zrobić sobie krzywdę. Głębokie skaleczenia dłoni nożem kuchennym to właśnie ten nagminny problem nazywany "ręką awokado”. Zmagania z wyciąganiem pestki z owocu czy próbami przekrojenia go na pół, często kończą się szyciami głębokich ran, a w naprawdę ciężkich przypadkach – utratą czucia w dłoni czy obcięciem palca. Problem dotyczy tysięcy smakoszy awokado i to nie jest żart.
Jak bezpiecznie obrać awokado?
Podczas obierania awokado, zawsze usuwanie pestki powinno być pierwsze niż usunięcie skórki. Weź owoc w dłoń i natnij go dookoła pestki. Rozdziel awokado na dwie części i połóż na desce do krojenia. Pestkę możesz usunąć w bardzo łatwy sposób: weź nóż, ostrze wbij w pestkę i pociągnij. W taki sposób pestka wyjdzie bez najmniejszego problemu.Może cię zainteresować także: Wyrzucasz pestki tego owocu? To błąd! Ich zastosowanie jest szersze niż myślisz[ZDJĘCIA]