Wiesz, czym jest "ręka awokado”? Problem może dotyczyć tysięcy smakoszy awokado i nie jest to żart

Martyna Pstrąg-Jaworska
Jedzenie awokado może być niebezpieczne. Przekonali się o tym ci, który doświadczyli zjawiska "ręki awokado”. Nie wiesz, czy ono jest? Oto wyjaśnienie.
"Ręka awokado" przydarza się ludziom na całym świecie. To zdrowotny problem. Unsplash
Awokado to bardzo zdrowy owoc, który posiada naprawdę wiele przeznaczeń. To świetny element wielu diet, bo jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, ma duże ilości "zdrowego tłuszczu”. Dodatkowo, idealnie się nadaje do domowego SPA, jako podstawowy składnik maseczek na twarz czy włosy. W ostatnich latach w związku z tym owocem został nagłośniony jednak pewien problem nazywany "ręką awokado” – przestrzegają przed nim lekarze, a także jakiś czas temu pisała o tym na swoich Instargramie Meryl Streep.


Pojęcie "ręki awokado” pojawiło się właśnie przy okazji postu Meryl Streep, która ostrzegała o ubocznych skutkach niezbyt ostrożnego obierania awokado. Podzieliła się swoją przygodą z krojeniem owocu, wspomniała też, że o problemie pisało kilka amerykańskich gazet. Pacjenci z ręką awokado to na świecie codziennie po kilka-kilkanaście przypadków, więc jest to już problem.

O co chodzi z "ręką awokado”?


Awokado to owoc, który po obraniu ze skórki, jest bardzo śliski. Gdy nieumiejętnie obchodzisz się z owocem podczas usunięcia pestki, która również jest śliska – możesz zrobić sobie krzywdę. Głębokie skaleczenia dłoni nożem kuchennym to właśnie ten nagminny problem nazywany "ręką awokado”. Zmagania z wyciąganiem pestki z owocu czy próbami przekrojenia go na pół, często kończą się szyciami głębokich ran, a w naprawdę ciężkich przypadkach – utratą czucia w dłoni czy obcięciem palca. Problem dotyczy tysięcy smakoszy awokado i to nie jest żart. Większość przypadków zaczyna się od tego, że obieramy awokado ze skórki, a następnie bierzemy je w dłoń wypukłą stroną. Wtedy wydaje się, że łatwo można wyciąć pestkę, która znajduje się w środku miąższu. I najczęściej zwiększa się też prawdopodobieństwo, że w takiej pozycji przebijemy owoc i wbijemy nóż w dłoń. W mediach społecznościowych można zobaczyć tysiące zdjęć z hasztagami #avocadoinjury czy #avocadohand.

Jak bezpiecznie obrać awokado?

Podczas obierania awokado, zawsze usuwanie pestki powinno być pierwsze niż usunięcie skórki. Weź owoc w dłoń i natnij go dookoła pestki. Rozdziel awokado na dwie części i połóż na desce do krojenia. Pestkę możesz usunąć w bardzo łatwy sposób: weź nóż, ostrze wbij w pestkę i pociągnij. W taki sposób pestka wyjdzie bez najmniejszego problemu. Na koniec obierz miąższ ze skórki lub ponacinaj go wewnątrz niej w paseczki. Po nacięciu możesz przekręcić skórkę i wtedy masz gotowe plasterki awokado np. na kanapkę czy do sałatki. Możesz też zaopatrzyć się w specjalny nóż do awokado – dzięki niemu pozbędziesz się pestki, ale też oddzielisz miąższ od skórki.