Masło ghee kosztuje krocie, tymczasem można zrobić je w domu. Za niespełna 10 zł

Marta Lewandowska
Tajemnicze masło klarowane często pojawia się w przepisach wymagających smażenia, czasem ukryte jest pod nazwą ghee. Zrobienie go samodzielnie jest tak banalnie proste, że kupowanie gotowego zdaje się być absurdem, zwłaszcza że masło klarowane można dość długo przechowywać w lodówce.
Maso klarowane doskonale nadaje się do smażenia, bo ma wysoką temperaturę dymienia. Fot. Unsplash

Do czego służy masło klarowane

Do smażenia, pieczenia i gotowania. Masło ghee, dzięki pozbawieniu go białek i cukrów zwierzęcych ma znacznie wyższą temperaturę dymienia, niż jego tradycyjny odpowiednik. Dzięki czemu potrawy na nim przyrządzone nie mają specyficznego posmaku.

Dodatkową zaletą masła klarowanego jest to, że jest ono pozbawione kazeiny i laktozy, które często wywołują nietolerancje pokarmowe.

Jak przygotować samodzielnie masło klarowane (masło ghee)

2 kostki masła o wysokiej zawartości tłuszczu, co najmniej 82 proc. wkładamy do suchego garnka z grubym dnem. Ustawiamy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu. Na górze pojawi się biała piana.


Zestawiamy rondel z palnika i zbieramy łyżką białą pianę. Piana to właśnie resztki śmietany, z której powstaje masło. Kiedy w garnku zostanie już czysty tłuszcz, zlewamy go do słoików lub na miseczkę.

Masło klarowane (ghee) w zakręconym słoiku możemy przechowywać nawet poza lodówką przez kilka miesięcy.