Słoik pełen smaku. Marynowana cukinia z tego przepisu jest obłędna

Redakcja MamaDu
W ogródku dziadków roiło się od warzyw dyniowatych, obok królowych tego rodziny, prężyły się dumnie białe patisony, żółte kabaczki i one, zielone cukinie. Do tej pory, wzorem babci dodaję je zawsze do sosu pomidorowego, bo w czasie gotowania rozpadają się, zagęszczając go. Ale babcia część zbiorów kroiła w słupki i wkładała do słoików. Do dziś pamiętam ten smak. Zdradzę wam przepis na najlepsze pikle z tego warzywa.
Cukinia świetnie przyjmuje smaki przypraw. Dlatego jest wdzięcznym obiektem do weków. Fot. Unsplash
Zapełniając półki w spiżarni, nie możemy zapominać o cukiniach, które teraz są pełne smaku. Jeśli masz swój ogródek, doskonale wiesz, że najwyższa pora je zbierać, póki są delikatne, a ich skórka mięciutka i delikatna. Marynowana cukinia zasmakuje każdemu.

Składniki na cukinię marynowaną z kurkumą

Jak zamarynować cukinię z kurkumą

Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy w słupku o długości około 4 cm. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na dno każdego czystego i suchego słoika włóż po jednym listku laurowym i dwie kulki ziela angielskiego oraz kilka plasterków czosnku.


Na przyprawach układamy słupki cukinii, niezbyt ciasno, nie dociskamy. W garnku zagotowujemy wodę z octem, dodajemy cukier, sól, pieprz i kurkumę. Jeszcze gorącą zalewę wlej do słoików i ciasno je zakręć, pasteryzuj około 10 min w garnku wyłożonym ściereczką.

Do czego wykorzystać marynowaną cukinię

Marynowana z kurkumą cukinia idealnie nadaje się na kanapki, do sałatki czy jako dodatek do dań głównych. Warzywo zamarynowane w kwaśnej zalewie pozostaje chrupiące i nabiera wyraźnego smaku. Doskonały przepis już od trzech pokoleń przekazywany jest w mojej rodzinie.