Słoik pełen smaku. Marynowana cukinia z tego przepisu jest obłędna
W ogródku dziadków roiło się od warzyw dyniowatych, obok królowych tego rodziny, prężyły się dumnie białe patisony, żółte kabaczki i one, zielone cukinie. Do tej pory, wzorem babci dodaję je zawsze do sosu pomidorowego, bo w czasie gotowania rozpadają się, zagęszczając go. Ale babcia część zbiorów kroiła w słupki i wkładała do słoików. Do dziś pamiętam ten smak. Zdradzę wam przepis na najlepsze pikle z tego warzywa.
Składniki na cukinię marynowaną z kurkumą
- 2 kg cukinii
- 4 szklanki wody
- 1,5 szklanki octu 10 proc.
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- łyżka kurkumy
- duża szczypta czarnego pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liście laurowe
Jak zamarynować cukinię z kurkumą
Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy w słupku o długości około 4 cm. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na dno każdego czystego i suchego słoika włóż po jednym listku laurowym i dwie kulki ziela angielskiego oraz kilka plasterków czosnku.Na przyprawach układamy słupki cukinii, niezbyt ciasno, nie dociskamy. W garnku zagotowujemy wodę z octem, dodajemy cukier, sól, pieprz i kurkumę. Jeszcze gorącą zalewę wlej do słoików i ciasno je zakręć, pasteryzuj około 10 min w garnku wyłożonym ściereczką.