Ogórki z kurkumą i miodem to prawdziwy hit lata. Spróbuj raz, a już nigdy nie zjesz inaczej

Magdalena Konczal
Kiszone i konserwowe, ogórki po koreańsku, meksykańsku czy kartusku – sposobów na przyrządzenie tych warzyw jest mnóstwo. My polecamy ten nieoczywisty: ogórki z kurkumą i miodem. Spróbujecie raz, a będziecie przyrządzać je w kółko.
Jak zrobić ogórki z kurkumą i miodem? Przepis na ogórki z kurkumą i miodem unsplash/ Reka Biro-Horvath

Ogórki z kurkumą i miodem – składniki

Ogórki z kurkumą i miodem mają charakterystyczny słodkawy smak. Naprawdę warto je przyrządzić i przekonać się, że to właśnie one są idealną przystawką do grilla czy obiadu.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, wyposażmy się w potrzebne składniki:
- świeże, małe ogórki;
- 1 litr wody;
- 1 szklankę cukru;
- 1 szklanka octu (6%, jeśli lubi się wyraziste smaki, lepszy będzie 10%);
- 2 łyżki soli;
- 2-3 łyżki miodu (w zależności od tego, jak bardzo lubi się słodkie);
- 1 łyżka kurkumy;
- kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego.


Ogórki z kurkumą i miodem – przepis krok po kroku

Przepis na ogórki z kurkumą i miodem jest naprawdę banalny. Przygotujecie tę przekąskę w 20-30 minut. Jak zrobić ogórki z kurkumą i miodem? Wystarczą te 3 proste kroki:

1. Zaczynamy od dokładnego umycia i oczyszczenia ogórków. Następnie układamy warzywa w czystych i wyparzonych słoikach.
2. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej wszystkie wymienione wyżej składniki. Gdy zalewa zmieni się z wrzącej w gorącą, możemy zalać nią ogórki.

3. Pasteryzujemy przez 10-15 minut i odstawiamy ogórki w chłodne miejsce. Po mniej więcej tygodniu będą gotowe do spożycia.

Ogórki z kurkumą i miodem, swoim niepowtarzalnym smakiem, przyozdobią każdy posiłek. Z pewnością będziecie przyrządzać je jeszcze nie raz i nie dwa razy. Nie zapomnijcie tylko zostawić czegoś na później.

Smacznego!