Kiszone pomidory są przepyszne i bardzo zdrowe. To prawdziwy hit wśród kiszonek [przepis]

Magdalena Konczal
Wielu z nas w sezonie wakacyjnym decyduje się na to, by przygotować ogórki w słoikach na zimę. Jednak kisić można praktycznie wszystkie warzywa i owoce. Kiszonki są bardzo dobre w smaku, można także wykorzystać ich sok, który zapewni naszemu organizmowi niezwykłą odporność. Tym razem przygotowaliśmy dla was przepis na kiszone pomidory – są naprawę pyszne!
Kiszone pomidory - przepis unsplash/ Rafael Correa

Kiszone pomidory – składniki

Jeśli zdecydowaliście się na ukiszenie pomidorów, to do dzieła. Najpierw jednak wybierzcie się do pobliskiego warzywniaka i kupcie warzywa dobre jakościowo i ze sprawdzonego źródła – to bardzo ważne przy kiszeniu jakichkolwiek produktów.
Potrzebne nam będzie:
- ok. 2 kg świeżych pomidorów;
- chrzan
- 2-3 łyżki soli;
- 8-10 ząbków czosnku;
- 1,5 l wody;
- 1 pęczek kopru.

Kiszone pomidory – jak je zrobić?

Kiszenie pomidorów jest banalnie proste. Szczególnie jeśli wcześniej kisiliśmy już inne warzywa czy owoce. Chcąc ukisić pomidory, powinniśmy postępować według następujących kroków:


1. Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia wszystkich warzyw. Następnie obieramy czosnek oraz chrzan i kroimy na drobne kawałki. Myjemy również koper.
2. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy kilka ząbków czosnku, a także odrobinę kopru i chrzanu. Następnie ciasno układamy pomidory, jednocześnie przekładając je koprem, czosnkiem i chrzanem. 3. Gotujemy wodę, dodajemy do niej sól i mieszamy. Zalewamy pomidory gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odkładamy je w miejsce o temperaturze pokojowej, po upływie 24 h można przenieść je do piwnicy. Po 2-5 dniach są gotowe do spożycia.

Kiszone pomidory śmiało można dodawać do sałatek, obiadu czy razem z kiełbasą na grilla. Ich charakterystyczny smak z pewnością wielu osobom przypadnie go gustu. Poza tym kiszonki to naturalny probiotyk, który jest prawdziwym obrońcą naszego organizmu, a więc… pysznie i zdrowo!