
O kiszeniu ogórków czy buraków słyszał każdy. Kisić można jednak również owoce, na przykład jabłka. Właśnie początek lipca jest dobrym okresem, by oddać się tej relaksującej czynności. Zamknijcie w słoiku cząstkę lata i otwórzcie ją w trakcie zimowego wieczoru. Powrót do przeszłości gwarantowany.
Kiszone jabłka – przepis
Kluczem do przygotowania pysznych, kiszonych jabłek jest wybranie odpowiednich owoców. Zadbajmy o to, by kupione przez nas jabłka nie były nadpsute czy stare. Lepiej więc będzie udać się po nie do małego warzywniaka, zamiast do supermarketu. Pamiętajmy również o tym, by owoce nie były zbyt wielkie.Może cię zainteresować także: Przepis na idealne ogórki kiszone jest tylko jeden. Obowiązują w nim zasady, które decydują o smaku
1. Dokładnie myjemy i wyparzamy słoje. Następnie czyścimy jabłka – można je wyszorować szczoteczką. Kroimy owoce (np. na ćwiartki).
2. Na dnie słoja układamy liście wiśni i czarnej porzeczki, ale nie wszystkie. Następnie ciasno umieszczamy ćwiartki jabłka, przekładając je liśćmi, które pozostały. Dodajemy także goździki (np. jedną małą łyżeczkę) i cynamon w laskach.
4. Zalewamy jabłka w taki sposób, by wszystkie były przykryte. Następnie zakręcamy słój i trzymamy go w temperaturze pokojowej przez jakiś czas (od kilku dni do nawet dwóch tygodni). Po upływie tego czasu kładziemy słój w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.
Jabłka do słoików na zimę – cenne właściwości kiszonych jabłek
Wszelkiego rodzaju kiszonki bardzo dobrze wpływają na ludzki organizm. Z kolei jabłka często nazywane są królowymi owoców, z uwagi na dużą liczbę witamin. Można więc śmiało stwierdzić, że kiszone jabłka to nie tylko pyszny przysmak, ale także źródło cennych składników odżywczych.- wspomagają pracę jelit (regulują rytm wypróżnień, zwiększają liczbę dobrych bakterii w jelitach);
- pozwalają pozbyć się cholesterolu;
- zapobiegają miażdżycy;
- zmniejszają ryzyko zawału;
- pozwalają pozbyć się zaparć;
- wspomagają odchudzanie, przyspieszając przemianę materii.
Może cię zainteresować także: Banalnie prosty przepis na kiszone buraki. To naturalna bomba witaminowa za grosze