Większość z nas popełnia ten błąd przy robieniu brokułów. Nie gotuj ich w wodzie, zobaczysz różnicę
Lubisz brokuły czy jeszcze nie rozsmakowałaś się w ich kulinarnych walorach? Być może przygotowywałaś je w sposób, że były nijakie i mdłe. Zamiast gotować, następnym razem spróbuj je zrobić na patelni, będą pyszne i nie stracą swoich cennych składników.

- Brokuły są bardzo zdrowe - zawierają duże ilości żelaza, witaminy C, potasu i wapnia, wpływają pozytywnie na żołądek.
- Zrób brokuły na patelni, by nie straciły swoich cennych składników.
- Jak przygotować brokuły z patelni?
Najpopularniejszy sposób na przygotowanie brokuł, to wrzucenie pokrojonych różyczek do wrzącej, osolonej wody. W tym przypadku musimy jednak bardzo pilnować czasu ich gotowania, bo wystarczy chwila nieuwagi, by się rozgotowały, a co za tym idzie straciły swoje cenne właściwości.
Jak przygotować brokuły z patelni?
Innym sposobem jest gotowanie ich na parze – tak przygotowane są zdrowe, ale często nijakie, bez wyrazistego smaku. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, zrób brokuły z patelni. Przepis jest banalnie prosty.
Brokuły dokładnie umyj, podziel je na różyczki, a gdy są zbyt duże to dodatkowo jeszcze je pokrój. Na patelnię wlej oliwę lub olej i poczekać aż maksymalnie się rozgrzeje, następnie wrzuć brokuły, dodaj soli i pieprzu do smaku, zmniejsz ogień.
Dolej pół szklanki wody, przykryj brokuły pokrywką, a następnie mieszając je od czasu do czasu smaż je dosłownie kilka minut (aż zmiękną). Na sam koniec dodaj do nich 1-2 łyżki masła, staną się wtedy bardziej aksamitne i słodsze.
Dlaczego warto jeść brokuły?
To jedne z najzdrowszych warzyw, jakie może znaleźć się na naszym talerzu. Brokuły zawierają żelazo, ale też duże ilości witaminy C, dzięki czemu wchłania się ono od 2 do 4 razy lepiej.
Są również źródłem potasu i wapnia, flawonoidów, (wpływają więc korzystnie na układ krążenia) zawierają też błonnik, witaminę E, kwas foliowy i beta-karoten. Regulują poziom cukru we krwi, mogą też zapobiegać wrzodom czy zapaleniu żołądka bo niszczą bakterię Helicobacter pylori.
Może cię zainteresować także: Jak ugotować bób, by po zjedzeniu obyć się bez wzdęć? Wystarczy jeden prosty trik