Słodko-słone tosty zrobisz z 3 składników. To najszybsze śniadanie na ciepło

Redakcja MamaDu
Potrzebujesz śniadania na ciepło, ale lodówka świeci pustkami? Do tego śniadania na ciepło potrzebujesz 3 najprostszych składników: kromki chleba, jajka i odrobiny mleka. Puszyste tosty możesz przygotować na słono lub słodko, zajmie ci to 5 minut. Oto, jak przygotować tosty na patelni.
Najszybsze śniadanie na ciepło. 3 składniki i pyszne słodko-słone tosty Pexels

Tosty z 3 składników na słodko i słono

Tosty z patelni zwane tostami francuskimi to najszybsze śniadanie na ciepło, które wymaga minimum składników. Czego potrzebujemy? Tosty możemy wzbogacić dowolnymi dodatkami – w wersji na słodko idealny będzie cukier puder, syrop klonowy, miód i owoce. W wersji na słono smażona szynka, roztopiony ser, sól, avocado czy pyszne sosy.
Jednak najlepsze w tostach francuskich jest to, że są pyszne same w sobie. Dlatego zrobisz je już z 3 głównych składników.

Potrzebne ci będzie:
pieczywo (chleb tostowy, bułka paryska, ale także zwykły chleb), jajka, mleko. Przyda się także olej do smażenia i sól lub cukier.


Sposób przygotowania: 2 jajka trzeba roztrzepać z 80 mililitrami mleka, kromki pieczywa namoczyć w jajkach i mleku oraz usmażyć na oleju, aż będą zarumienione, ale puszyste. Na koniec posolić lub dodać odrobinę cukru. To wszystko! Pyszne śniadanie gotowe w 3 minuty.

Jeśli chcesz, żeby twoje tosty były naprawdę deserowe, dodaj odrobinę cukru do masy, a potem polej go miodem i przystrój owocami. Jeśli masz ochotę na słonego tosta z dodatkami, pomiędzy dwie kromki włóż ser i szynkę, zamkniętego tosta obtocz w jajku i mleku i usmaż. Nie ma nic lepszego na śniadanie niż ciągnący się ser.