
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek, który powinien dać energię na cały dzień. Jeśli jest dobrze skomponowane, zmniejsza nasz apetyty na kolejne posiłki. Na liście rzeczy zakazanych znalazły się produkty często pojawiające się na blacie kuchennym tuż przed wyjściem do szkoły lub pracy.
1. Banan
Cześć dietytyków nie poleca jedzenia bananów na śniadanie. Tłumaczą, że zawarta w nich wysoka ilość magnezu źle wpływa na działanie układu naczyniowo-sercowego. Nie powinniśmy przede wszystkim ich jeść na pusty żołądek, to zaburzy równowagę wapnia i magnezu w naszym organizmie.

Zawarte w surowych gruszkach włókno może zaszkodzić błonie śluzowej pustego żołądka.

Są smaczne, ale bardzo niezdrowe. Zawierają drożdże, które powodują wzdęcia, do tego cukry, przeciążąjące wątrobę. To wszystko może sprawić, że już na początku dnia będziemy czuć się pełni.

Lubimy łączyć go z bakaliowym musli lub owocami. To taki klasyk zdrowego śniadanie. Na pusty żołądek nie jest to dobre rozwiązanie. Bakterie kwasu mlekowego znajdujące się w jogurcie zostają zabite przez kwas solny w żołądku, jeśli nic wcześniej nie zostało zjedzone.

Sok wyciskany ze świeżych pomarańczy lub grejpfrutów nie do końca jest dobrym pomysłem. Choć cytrusy są bardzo zdrowe, mogą powodować problemy, jeśli zjemy je na czczo. Mogą podrażniać dolny przełyk.

Surowe warzywa (ogórki, pomidory, papryka) podrażnią żołądek. Kwas zawarty w warzywach może powodować bóle brzucha, zgagę, wzdęcia i ogólny dyskomfort.

Może cię zainteresować także: Co najlepiej jeść na śniadanie? Poznajcie aż 15 zdrowych propozycji, które pomogą wam lepiej zacząć dzień








