Spróbujesz raz i już więcej nie zjesz jej inaczej. Oto sekretny składnik mizerii

Marta Lewandowska
Sezon ogórkowy w pełni, na polskich stołach dumnie pręży się mizeria, spiżarnie zapełniają się przetworami, a my szukamy nowych smaków. Jeden z nich znaleźliśmy w chińskiej restauracji i zdecydowanie możemy go polecić nie tylko do dań z ryżem.
Mizeria bez śmietany? Koniecznie po chińsku! Fot. Instagram/Znanainfluencerka

Całkiem inna mizeria

Na naszych stołach króluje mizeria ze śmietaną, jedni robią ją na słodko-kwaśno, inni na słono. Tym razem jednak proponujemy sięgnięcie po zupełnie inny smak, który sprawdzi się w daniach azjatyckich. Odmieni także oblicze tradycyjnego schabowego.

Sekretnym składnikiem jest miód, który sprawia, że ogórki na dłużej pozostają chrupiące. A do tego pięknie błyszczą. Miód nadaje też głębi smaku, w wersji wegańskiej można zastąpić go syropem z agawy.

Składniki na mizerię po chińsku


Jak zrobić mizerię po chińsku

Ogórki umyj i obierz ze skórki, pokrój je w półplasterki około 2-3 mm grubości, dzięki temu ogórki zachowają chrupkość. Papryczkę oczyść z nasion i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.


Chińską mizerię dopraw miodem, octem jabłkowym i odrobiną soli. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny. Na koniec można dodać odrobinę koperku lub świeżej kolendry. Mizeria jest słodko-ostra, idealnie komponuje się także z daniami z grilla.