Spróbujesz raz i już więcej nie zjesz jej inaczej. Oto sekretny składnik mizerii
Sezon ogórkowy w pełni, na polskich stołach dumnie pręży się mizeria, spiżarnie zapełniają się przetworami, a my szukamy nowych smaków. Jeden z nich znaleźliśmy w chińskiej restauracji i zdecydowanie możemy go polecić nie tylko do dań z ryżem.
Całkiem inna mizeria
Na naszych stołach króluje mizeria ze śmietaną, jedni robią ją na słodko-kwaśno, inni na słono. Tym razem jednak proponujemy sięgnięcie po zupełnie inny smak, który sprawdzi się w daniach azjatyckich. Odmieni także oblicze tradycyjnego schabowego.Sekretnym składnikiem jest miód, który sprawia, że ogórki na dłużej pozostają chrupiące. A do tego pięknie błyszczą. Miód nadaje też głębi smaku, w wersji wegańskiej można zastąpić go syropem z agawy.
Składniki na mizerię po chińsku
- 5 średnich ogórków gruntowych
- łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chilli
- łyżka octu jabłkowego
- sól do smaku
- opcjonalnie koperek lub kolendra
Jak zrobić mizerię po chińsku
Ogórki umyj i obierz ze skórki, pokrój je w półplasterki około 2-3 mm grubości, dzięki temu ogórki zachowają chrupkość. Papryczkę oczyść z nasion i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.Chińską mizerię dopraw miodem, octem jabłkowym i odrobiną soli. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny. Na koniec można dodać odrobinę koperku lub świeżej kolendry. Mizeria jest słodko-ostra, idealnie komponuje się także z daniami z grilla.
Może cię zainteresować także: Prosty trik, dzięki któremu już nigdy nie trafisz na... gorzkiego ogórka