Już nigdy nie wykipi! Genialny trik ze smarowaniem garnka sprawi, że nic się nie wyleje

Iza Orlicz
Zdarza się to najlepszym, nawet osobom, które gotują na co dzień. Chwila nieuwagi i potrawa zaczyna kipieć. Nie dość, że w ten sposób możesz pozbyć się sporej ilości zupy, sosu czy mleka, to jeszcze później czeka cię sprzątanie zalanej płyty gazowej czy indukcyjnej. Jak zaradzić kipieniu potraw? Jest jeden prosty sposób!
Co zrobić, by gotująca się potrawa nie wykipiała? 123rf.com
Nasze mamy czy babcie stosowały jeden prosty trik – by potrawa nie wykipiała kładły na wierzchu, w poprzek garnka drewnianą łyżkę. Okazuje się, że ta metoda jest całkiem skuteczna, ale nie zawsze działa.

Użyj oliwy lub masła


Drewniana łyżka sprawia, że pęcherze gotującej się wody będą przebijać się po zetknięciu z nią i dlatego potrawa tak szybko nie wykipi. Dzięki temu, gdy zobaczysz, że poziom gotującej się zupy, makaronu czy mleka zaczyna się podnosić, będziesz miała jeszcze chwilę, by zapobiec katastrofie. Niestety ta metoda nie jest doskonała, bo gdy gaz jest rozkręcony zbyt mocno, to potrawa i tak wykipi.


Co więc możesz zrobić zamiast tego? Sposób jest bardzo prosty! Brzegi garnka wysmaruj tłuszczem, najlepiej oliwą z oliwek, olejem lub masłem. Dzięki tłustym krawędziom kipiące danie natrafi na "blokadę” i zatrzyma się tam, gdzie zaczyna się tłusta powierzchnia.

Jeśli gotujesz w większym garnku, to możesz delikatnie wysmarować tłuszczem również wnętrze garnka, nawet 2-3 cm poniżej krawędzi, wtedy zapora przeciw kipieniu potraw będzie jeszcze skuteczniejsza.