Chcesz oczyścić organizm z toksyn i ugasić pragnienie w upał? Zrób sok z tej dziko rosnącej rośliny
Odkwasza organizm, ułatwia pozbywanie się z niego toksyn, do tego świetnie gasi pragnienie w upalne dni – mowa o soku z dzikiej róży. Możesz go kupić, ale też bez najmniejszego problemu zrobisz go samodzielnie. Zajmie ci to ok. pół godziny.
- Dzika róża rośnie na terenie całej Polski, więc zdobycie jej owoców nie jest żadnym problemem.
- Sok z dzikiej róży jest bardzo zdrowy - wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn, wpływa pozytywnie na wygląd skóry.
- Jak przygotować sok z dzikiej róży?
Dzika róża rośnie praktycznie wszędzie, dlatego zdobycie jej owoców nie powinno stanowić żadnego problemu. Zrywajmy te dojrzałe, jędrne, niezbyt miękkie, o jednolitej barwie. W zależności od gatunku owoce dojrzewają już w połowie wakacji i można je zbierać nawet do połowy września.
Zdrowie zawarte w szklance
Dlaczego warto pić sok z dzikiej róży? To prawdziwy eliksir zdrowia. Ma zasadowy charakter, dzięki czemu neutralizuje treści pokarmowe w żołądku, skutecznie odkwaszając organizm.
Poza tym wzmacnia układ odpornościowy i ułatwia przyswajanie żelaza, bo jest doskonałym źródłem witaminy C (ma jej więcej niż czarna porzeczka!). Dzięki zawartym w nim składnikom wpływa pozytywnie nie tylko na układ krążenia (obniża poziom tzw. "złego” cholesterolu), ale też na pracę wątroby, przyspieszając oczyszczanie organizmu z toksyn.
Sok z dzikiej róży warto też pić, gdy chcemy poprawić wygląd naszej skóry. To skuteczny "wymiatacz” wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się skóry, jednocześnie wyrównuje jej koloryt i ujędrnia.
Jak przygotować sok z dzikiej róży?
Na 1 kg owoców będziesz potrzebować ok. 1 litra wody. Najpierw starannie je umyj, przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą. Podgrzewaj na małym ogniu, mniej więcej po 15-20 minutach odlej sok do innego naczynia, a pozostałe owoce ponownie zalej wrzątkiem – tym razem ok. 0,5 litra wody, możesz też dodać odrobinę kwasku cytrynowego.
Znów podgrzewaj (uważaj, żeby sok nie wykipiał), po ok. 10-15 minutach odcedź go, wymieszaj z tym wcześniej otrzymanym. Możesz dosłodzić do smaku, a następnie przelej go do słoików. Pasteryzujemy go przez 15 minut w temperaturze 90 stopni. Tak przygotowanym sokiem możemy się delektować nie tylko latem, ale warto też zostawić kilka słoiczków na zimę.
Może cię zainteresować także: Sok z malin to samo zdrowie. Przygotuj go w ten sposób, to naprawdę proste