Sok z malin to samo zdrowie. Przygotuj go w ten sposób, to naprawdę proste

Iza Orlicz
Sok malinowy jest niezwykle zdrowy, smakuje również dzieciom, bo jest słodki, do tego można go szybko i prosto przygotować. Sezon na maliny trwa, więc do dzieła!
Jak zrobić sok z malin? unsplash.com
Maliny do doskonałe źródło witamin i minerałów, m.in. C, E, A, K, z grupy B oraz wapnia, żelaza, potasu, cynku, magnezu. Ponadto wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe, dlatego warto je stosować wspomagająco przy wszelkiego rodzaju infekcjach.

Możesz pić go codziennie


Regulują też pracę układu pokarmowego – pomagają przy biegunce, tendencji do wzdęć, kłopotach jelitowych. Mają niski indeks glikemiczny, dlatego polecane są cukrzykom.

Sok z malin możesz pić codziennie – dodawaj go do herbaty, owsianki, jaglanki lub po prostu rozcieńcz go wodą i pij na ciepło lub zimno.


Jak najszybciej przygotować sok z malin? Przepis jest banalnie prosty:

1 kg malin umyj, przesyp do garnka, dodaj cukier (ok. 1 szklanki), dolej ok. 100 ml wody. Wymieszaj całość kilka razy, by maliny puściły sok, potem włącz gaz. Doprowadź go do wrzenia (od czasu do czasu mieszaj), gotuj jeszcze ok. 5 minut.

Jeśli maliny nie rozpadły się same, to rozgnieć je dodatkowo łyżką. Następnie zdejmij z palnika, malinową zawiesinę przecedź przez gęste sitko, a jeszcze lepiej przez gazę. Sok jeszcze raz doprowadź do wrzenia, sprawdź, czy jest wystraczająco słodki (tak jak lubisz), następnie przelej do butelek lub słoiczków. Dobrze zakręć, zostaw do ostudzenia, trzymaj w zacienionym i chłodnym miejscu.

Smacznego!