Ogórkowa, królowa polskich stołów. Dzięki temu jednemu składnikowi pokochają ją również dzieci

Iza Orlicz
W upalne dni zwykle chcemy przyrządzić na obiad danie, które byłoby zarazem lekkostrawne, ale i pożywne, do tego nawodniłoby organizm i dałoby nam orzeźwienie. Zupa idealna? Oczywiście ogórkowa!
Zupy ogórkowej chyba nie da się nie lubić. Unsplash.com


Zupa ogórkowa to samo zdrowie. Ogórki kiszone są doskonałym źródłem witaminy C oraz bakterii kwasu mlekowego, dlatego uważa się je za naturalny probiotyk. Wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają też trawienie. Do tego porcja witamin i minerałów zawarta w marchewce, pietruszce, cebuli i ziemniakach czyni ogórkową królową pośród zup. Jak ją przygotować, by smakowała zarówno dorosłym, jak i dzieciom?


Składniki na ok. 4 porcje:
ok. 300 g żeberek wieprzowych
ok. 300 g ogórków kiszonych w zalewie
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
1 cebula
4-5 ziemniaków
liść laurowy, ziarenka pieprzu
sól, pieprz do smaku
garść płatków ryżowych
olej i masło do smażenia

Przygotowanie:
Najpierw przygotuj bulion: mięso opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 2 litrami wody. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień, dodaj liść laurowy, ziarenka pieprzu i gotuj ok. godziny. Możesz też do przygotowania zupy ogórkowej wykorzystać bulion z rosołu.

W dość wysokim garnku na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, potem dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Smaż wszystko ok. 3-4 minut. Dodaj bulion i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach obrane i starte ogórki kiszone.

Jeśli chcesz, by ogórkową polubiły dzieci zmiel ogórki w malakserze, bo najczęściej na co narzekają maluchy, to na "farfocle” w zupie. Dodaj też pół szklanki zalewy z kiszonych ogórków. Gotuj jeszcze ok. 10 min., na sam koniec dorzuć garść płatków ryżowych. Dzięki nim zupa ogórkowa będzie słodsza i bardziej kremowa. Zapraw śmietaną i gotowe. Smacznego!