Prosty przepis na kiszone rzodkiewki. Są przepyszne i bardzo zdrowe
Sezon na rzodkiewki w pełni. Można z nich robić przepyszne sałatki albo chrupać jako przekąskę, zamiast słodyczy. Jeśli chcecie zachować ich smak na dłużej, możecie w kilka minut ukisić rzodkiewki i otworzyć je dopiero zimą – naprawdę warto.
- Kiszenie rzodkiewek wcale nie jest trudne - oto przepis.
- Kiszona rzodkiewka ma mnóstwo pozytywnych właściwości m.in. poprawia przemianę materii czy korzystnie wpływa na włosy i paznokcie.
- Zdrowa jest także zalewa z kiszonych rzodkiewek.
Kiszone rzodkiewki – przepis
Jeśli kisiliście już wcześniej inne warzywa na przykład ogórki, to kiszenie rzodkiewek okaże się dla was banalnie proste. A jeśli nie – szybko przekonacie się, że proces kiszenia jest wyjątkowo łatwy.Zanim zaczniemy kisić rzodkiewki, powinniśmy wyposażyć się w: 4-5 ząbków czosnku, kilka listków laurowych, 3-4 cm chrzanu, pół łyżeczki pieprzu, kilka listków czarnej porzeczki, kilka ziarenek ziela angielskiego. Opcjonalnie można również dodać: owoc jałowca czy kilka listków czosnku niedźwiedziego. Oprócz tego na zalewę będziemy potrzebować 1 l wody i 1 łyżki soli.Może cię zainteresować także: Nazywane są słowiańskim przysmakiem. Oto najprostszy przepis na kiszone jabłka
Pamiętajmy, by wybierać młode rzodkiewki i zwrócić uwagę, czy nie są popsute – kupujmy te "najzdrowsze", bo właśnie one nadają się do ukiszenia.
Oto przepis na kiszone rzodkiewki:
1. Zaczynamy od dokładnego umycia rzodkiewek. Można je także wyszorować szczoteczką. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: gotujemy wodę i dodajemy do niej soli, a na koniec mieszamy.
2.Kroimy rzodkiewki na pół lub na ćwiartki i ciasno układamy w słoiku. Przekładamy je dodatkami (czosnek, liście laurowe, chrzan, pieprz, liście czarnej porzeczki, ziele angielskie itd.).
3. Całość zalewamy wodą, zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Rzodkiewki mogą poleżeć tak około tygodnia. Następnie przenosimy je gdzieś, gdzie jest chłodniej, np. do piwnicy czy szafki.
I gotowe! Kiszone rzodkiewki mogą zastąpić sałatkę do obiadu, idealnie będą smakowały też jako dodatek do kanapek. Są też znacznie zdrowsze niż te nieukiszone.
Właściwości kiszonych rzodkiewek
Tradycja kiszenia obecna w naszym kraju, nie wzięła się znikąd. Kiszonki – w tym także kiszone rzodkiewki – zawierają mnóstwo cennych właściwości. Nasze babcie m.in. właśnie dzięki kiszonym warzywom zachowywały końskie zdrowie. Idźmy za ich przykładem i również zacznijmy regularnie jeść kiszonki.Kiszone rzodkiewki:
- wspomagają perystaltykę jelit;
- dzięki przeciwutleniaczom zmniejszają liczbę wolnych rodników, a co za tym idzie, spowalniają proces starzenia się;
- wzmacniają układ odpornościowy;
- poprawiają przemianę materii;
- wzmacniają włosy i paznokcie;
- poprawiają pracę nerek;
- wyrównują poziom cukru we krwi;
- pozytywnie wpływają na działanie wątroby.
A to zaledwie kilka prozdrowotnych działań kiszonych rzodkiewek. Pamiętajmy też, że po zjedzeniu samych warzyw, nie musimy wylewać zalewy. Warto wypić ją, na przykład na czczo. Wystarczy jeden mały kieliszek.
Na zdrowie!
Może cię zainteresować także: Przepis na idealne ogórki kiszone jest tylko jeden. Obowiązują w nim zasady, które decydują o smaku