Pomidorówka lepsza niż u teściowej? Ta z przepisu od szefa kuchni przebije każdą

Marta Lewandowska
Po niedzielnym rosole w poniedziałki w polskich domach na stoły wjeżdża zupa pomidorowa. Oczywiście, każdy ma swój ulubiony koncentrat czy przecier oraz sekretną recepturę, jednak tym razem sięgnijmy po świeże dojrzałe pomidory. Zrobimy z nich krem według przepisu szefa kuchni.
Krem ze świeżych pomidorów to smak, do którego wracamy w każde lato. Fot. Zywicielka.pl
Na targowiskach bez trudu można dostać piękne pomidory z polskich upraw. Jeśli kupujesz większą ilość, żeby poleżały, wybieraj te nie całkiem dojrzałe, jednak na krem powinny być czerwone i mięsiste, będą się łatwiej obierać, a zupa będzie znacznie smaczniejsza. Przepis od chefa kuchni Józka Pojaska to gwarancja najlepszego wykorzystania pomidorów.

Składniki na krem ze świeżych pomidorów


Jak zrobić krem ze świeżych pomidorów

Pomidory, delikatnie natnij w dolnej części i ułóż w misce. Zalej wrzątkiem i zostaw na trzy minuty, po tym czasie skórka powinna zacząć schodzić, odjej wodę i obierz pomidory. Można pominąć ten etap, jednak wtedy konieczne będzie przetarcie zupy przez sito.


Z pomidorów usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Poszatkuj cebulę. W garnku z grubym dnem rozpuść masło lub podgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Na zeszkloną cebulę dodaj pokrojone w kostkę pomidory, kiedy zaczną się rozpadać.

Zalej litrem domowego bulionu, można też dodać marchewkę z rosołu, krem z pomidorów będzie jeszcze słodszy i gładszy. Jeśli nie masz bulionu, wlej około 700 ml soku pomidorowego i 300 ml wrzątku.

Wsyp dwie czubate łyżeczki słodkiej papryki. Może być wędzona, nada kremowi z pomidorów ciekawy posmak. Dodaj posiekaną bazylię i miód i dużą szczyptę czarnego pieprzu. Kiedy całość się zagotuje, wyłącz palnik i zmiksuj.
Krem z pomidorów z miodem i prażonymi migdałami to uczta dla zmysłów.Fot. Zywicielka.pl
Na koniec można przetrzeć zupę przez drobne sito, jednak jeśli pomidory zostały obrane i pozbawione ziarenek, nie jest to konieczne.

Na suchej patelni upraż 2 łyżki płatków migdałów na garnirunek (dekorację), świetne będą wyglądały (i pasowały smakiem) kiełki rzodkiewki. Józek poleca także dekorację w postaci drobno posiekanych pomidorów i listków bazylii z samego czubka rośliny.

Ta kremowa zupa ze świeżych pomidorów jest idealna na rodzinny obiad. Zachwyca delikatnością i głębią smaku.