Pomidorówka lepsza niż u teściowej? Ta z przepisu od szefa kuchni przebije każdą
Po niedzielnym rosole w poniedziałki w polskich domach na stoły wjeżdża zupa pomidorowa. Oczywiście, każdy ma swój ulubiony koncentrat czy przecier oraz sekretną recepturę, jednak tym razem sięgnijmy po świeże dojrzałe pomidory. Zrobimy z nich krem według przepisu szefa kuchni.
Składniki na krem ze świeżych pomidorów
- 5-6 mocno dojrzałych, bardzo czerwonych pomidorów
- 1/4 kostki masła, ewentualnie 4 łyżki oliwy
- cebula
- bulion warzywny, rosół lub sok pomidorowy
- słodka papryka w proszku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- 4 łyżki miodu
- dwie łyżki płatków migdałów do dekoracji
Jak zrobić krem ze świeżych pomidorów
Pomidory, delikatnie natnij w dolnej części i ułóż w misce. Zalej wrzątkiem i zostaw na trzy minuty, po tym czasie skórka powinna zacząć schodzić, odjej wodę i obierz pomidory. Można pominąć ten etap, jednak wtedy konieczne będzie przetarcie zupy przez sito.Z pomidorów usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Poszatkuj cebulę. W garnku z grubym dnem rozpuść masło lub podgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Na zeszkloną cebulę dodaj pokrojone w kostkę pomidory, kiedy zaczną się rozpadać.
Zalej litrem domowego bulionu, można też dodać marchewkę z rosołu, krem z pomidorów będzie jeszcze słodszy i gładszy. Jeśli nie masz bulionu, wlej około 700 ml soku pomidorowego i 300 ml wrzątku.
Wsyp dwie czubate łyżeczki słodkiej papryki. Może być wędzona, nada kremowi z pomidorów ciekawy posmak. Dodaj posiekaną bazylię i miód i dużą szczyptę czarnego pieprzu. Kiedy całość się zagotuje, wyłącz palnik i zmiksuj.
Krem z pomidorów z miodem i prażonymi migdałami to uczta dla zmysłów.•Fot. Zywicielka.pl
Na suchej patelni upraż 2 łyżki płatków migdałów na garnirunek (dekorację), świetne będą wyglądały (i pasowały smakiem) kiełki rzodkiewki. Józek poleca także dekorację w postaci drobno posiekanych pomidorów i listków bazylii z samego czubka rośliny.
Ta kremowa zupa ze świeżych pomidorów jest idealna na rodzinny obiad. Zachwyca delikatnością i głębią smaku.
Może cię zainteresować także: Jak ugotować kalafior bez przykrego zapachu? Skuteczny sposób jest banalnie prosty