Chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków? Wiemy co zrobić, żeby się udały

Marta Lewandowska
Niezależnie od tego czy jadasz je ze śmietaną, cukrem, łososiem, czy sauté, placki ziemniaczane sprawdzają się zawsze. Ale jest warunek, muszą być chrupiące, jak je przygotować? Jakie są babcine sekrety, żeby smakowały jak marzenie? Zdradzamy przepis na najlepsze placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.
Placki z młodych ziemniaków mogą być chrupiące, są doskonałe na letni obiad. Fot. Unsplash
Młode ziemniaki mają w sobie sporo wody, dlatego warto obchodzić się z nimi delikatnie, jednak są warte zachodu, a że możemy cieszyć się nimi tylko przez krótki czas, nie warto zwlekać!

Składniki na placki z młodych ziemniaków


Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie trzeba ich obierać i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, tzw. jarzynówce. Nakładaj porcje ziemniaczanych wiórków do rąk i odciskaj z nich nadmiar wody, na dnie miski nie powinno być płynu. Można też przełożyć ziemniaki na sito i dociskając ręką pozbyć się płynu. Cebulkę zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do ziemniaków.


Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, obydwie mąki i przyprawy, dokładnie wymieszaj, na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej trzy łyżki oleju. Nakładaj porcje ciasta, formując łyżką płaskie placuszki ziemniaczane, kiedy się zezłocą, trwa to zwykle około 3 minut, obróć je na drugą stronę. Usmażone placki z młodych ziemniaków wyjmuj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

W zależności od tego, jak szybko placki się rumienią, zmieniaj moc palnika, staraj się też nie dodawać więcej oleju. Placuszki z wczesnych ziemniaków są delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz, idealne same w sobie, popijane zimnym mlekiem, ale można też serwować je np. z kleksem kwaśnej śmietany, plasterkiem łososia i posiekaną natką pietruszki.