Jak zrobić najlepsze jajko sadzone? Ten trik sprawi, że zawsze wyjdzie idealnie

Marta Lewandowska
Młode ziemniaki z koperkiem, zsiadłe mleko i jajko sadzone, czyż to nie idealny prosty obiad? Zresztą jajka sadzone jadamy chętnie również na śniadanie czy kolację, jajko ma wszystko: pyszny smak, jest odżywcze, a jednocześnie lekkie i szybkie w przygotowaniu. Jak usmażyć to idealne jajko sadzone?
Jak usmażyć idealne jajko sadzone? Fot. Unsplash

Jajko sadzone

Jajka sadzone mogłyby wydawać się najprostszą potrawą na świecie, gdyby nie to, że... często się nie udają! Jajko sadzone z przypalonymi brzegami lub nieściętym białkiem - albo odwrotnie: całkowicie ściętym żółtkiem - to wcale nie rzadkość. I duże rozczarowanie. Ale spokojnie, podpowiemy ci, jak zrobić idealne jajko sadzone. Wszystko, czego potrzebujesz to odrobina tłuszczu, patelnia i oczywiście jajko!

Jajko sadzone - jakie jajka będą najlepsze

Tu nie ma kompromisów, najlepsze są jajka od kur, które dostają wysokiej jakości karmę, a także mogą biegać po podwórku i skubać zioła. W sklepie najlepiej wybierać te z hodowli ekologicznych. Jajka powinny być świeże - po rozbiciu nie powinny mieć żadnego zapachu, białko musi być wyraźnie oddzielone od żółtka, niezbyt wodniste. Żółtko jednolite, gładkie i błyszczące.

Jak zrobić jajko sadzone

Składniki na idealne jajko sadzone

Przepis na najlepsze jajko sadzone

Jajka dokładnie umyj i osusz, na dużej mocy palnika rozgrzej patelnię z nieprzywierającym dnem. Nalej na nią odrobinę oleju lub włóż łyżkę masła klarowanego. Zwykłe masło będzie się przypalać i stworzy na jajku sadzonym nieestetyczne brązowe plamy.


Kiedy patelnia się rozgrzeje, zmniejsz moc palnika o połowę i ostrożnie wbij jajko. Uważaj, aby żółtko się nie rozlało. Nakryj patelnię pokrywką. Kiedy białko się zetnie, powinno to zająć około 2 minut (żółtko powinno pozostać płynne), zdejmij pokrywkę i cienką szeroką szpatułką przełóż jajko sadzone na talerz. Jajko solimy dopiero po usmażeniu, dzięki temu żółtko będzie miało jednolity kolor.

Jeśli wolisz nieco bardziej ścięte żółtko, smaż jajko 4 minuty. Idealne jajko sadzone ma regularny kształt i nie odbarwia się na brzegach. Zbrązowienia wynikają ze zbyt wysokiej temperatury patelni.

Patelnia do jajek sadzonych

Do usmażenia jajek sadzonych najlepiej sprawdzi się patelnia z nieprzywierającym dnem. Teflonowa lub ceramiczna. Patelnia powinna być bardzo gorąca, dopiero wtedy wlewamy odrobinę tłuszczu, zmniejszamy moc palnika o połowę i wbijamy jajko. W przeciwnym razie, brzegi jajka będą się pienić i przypalać.

Kanapka z jajkiem sadzonym - pomysł na lunch

Jajko sadzone tradycyjnie jemy z chlebem lub ziemniakami. Warto jednak pamiętać, że świetnie sprawdzi się także w toście lub chrupiącej ciabatcie. Z dodatkiem świeżej sałaty, piklowanych ogórków, prażonej cebulki i plastrami smażonego boczku może stanowić ciekawą i smaczną alternatywę dla wczesnego obiadu.