Jak zrobić najlepsze jajko sadzone? Ten trik sprawi, że zawsze wyjdzie idealnie
Młode ziemniaki z koperkiem, zsiadłe mleko i jajko sadzone, czyż to nie idealny prosty obiad? Zresztą jajka sadzone jadamy chętnie również na śniadanie czy kolację, jajko ma wszystko: pyszny smak, jest odżywcze, a jednocześnie lekkie i szybkie w przygotowaniu. Jak usmażyć to idealne jajko sadzone?
Jajko sadzone
Jajka sadzone mogłyby wydawać się najprostszą potrawą na świecie, gdyby nie to, że... często się nie udają! Jajko sadzone z przypalonymi brzegami lub nieściętym białkiem - albo odwrotnie: całkowicie ściętym żółtkiem - to wcale nie rzadkość. I duże rozczarowanie. Ale spokojnie, podpowiemy ci, jak zrobić idealne jajko sadzone. Wszystko, czego potrzebujesz to odrobina tłuszczu, patelnia i oczywiście jajko!Jajko sadzone - jakie jajka będą najlepsze
Tu nie ma kompromisów, najlepsze są jajka od kur, które dostają wysokiej jakości karmę, a także mogą biegać po podwórku i skubać zioła. W sklepie najlepiej wybierać te z hodowli ekologicznych. Jajka powinny być świeże - po rozbiciu nie powinny mieć żadnego zapachu, białko musi być wyraźnie oddzielone od żółtka, niezbyt wodniste. Żółtko jednolite, gładkie i błyszczące.Jak zrobić jajko sadzone
Składniki na idealne jajko sadzone- 1 jajko
- olej rzepakowy lub masło klarowane
- sól
Przepis na najlepsze jajko sadzone
Jajka dokładnie umyj i osusz, na dużej mocy palnika rozgrzej patelnię z nieprzywierającym dnem. Nalej na nią odrobinę oleju lub włóż łyżkę masła klarowanego. Zwykłe masło będzie się przypalać i stworzy na jajku sadzonym nieestetyczne brązowe plamy.Kiedy patelnia się rozgrzeje, zmniejsz moc palnika o połowę i ostrożnie wbij jajko. Uważaj, aby żółtko się nie rozlało. Nakryj patelnię pokrywką. Kiedy białko się zetnie, powinno to zająć około 2 minut (żółtko powinno pozostać płynne), zdejmij pokrywkę i cienką szeroką szpatułką przełóż jajko sadzone na talerz. Jajko solimy dopiero po usmażeniu, dzięki temu żółtko będzie miało jednolity kolor.
Jeśli wolisz nieco bardziej ścięte żółtko, smaż jajko 4 minuty. Idealne jajko sadzone ma regularny kształt i nie odbarwia się na brzegach. Zbrązowienia wynikają ze zbyt wysokiej temperatury patelni.
Patelnia do jajek sadzonych
Do usmażenia jajek sadzonych najlepiej sprawdzi się patelnia z nieprzywierającym dnem. Teflonowa lub ceramiczna. Patelnia powinna być bardzo gorąca, dopiero wtedy wlewamy odrobinę tłuszczu, zmniejszamy moc palnika o połowę i wbijamy jajko. W przeciwnym razie, brzegi jajka będą się pienić i przypalać.Kanapka z jajkiem sadzonym - pomysł na lunch
Jajko sadzone tradycyjnie jemy z chlebem lub ziemniakami. Warto jednak pamiętać, że świetnie sprawdzi się także w toście lub chrupiącej ciabatcie. Z dodatkiem świeżej sałaty, piklowanych ogórków, prażonej cebulki i plastrami smażonego boczku może stanowić ciekawą i smaczną alternatywę dla wczesnego obiadu.Może cię zainteresować także: Oto sekret jajecznicy po rosyjsku. Dzięki niemu już nigdy nie zjesz jej inaczej