Ogórki małosolne, jak u babci. By je zrobić wystarczy foliowa torebka
Na początku lata jedną z tych rzeczy, bez których nie wyobrażamy sobie jedzenia, są ogórki małosolne. Wszyscy dobrze wiemy, że najlepsze robiła babcia w tzw. kamieniaku. Jednak jeśli nie masz odpowiedniego naczynia, czy nawet miejsca, na przechowywanie słoików z kiszonkami - nic straconego. "Małosolki" możesz zrobić na sucho, nawet w torebce foliowej, wystarczy odrobina miejsca w lodówce.
Jak smakują ogórki kiszone na sucho
Wybornie. Dokładnie tak, jak te z zalewy, tyle że są bardziej chrupiące i nie zmieniają koloru, można więc nimi zaskoczyć gości na grillu. A że zabieg kiszenia trwa dwa dni, jeśli nastawisz je dzisiaj, będą gotowe na weekend. Nakład pracy jest niewielki, a efekt zaskakujący, dlatego koniecznie spróbuj. Nie pożałujesz.Składniki na ogórki małosolne z torebki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 gałęzie kopru z baldachimami (ewentualne pęczek koperku)
- 8-10 cm pokrojonego w małe kawałki korzenia chrzanu
- 2 łyżeczki drobnej soli
- 2 zmiażdżone ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 pokrojonych w plasterki ząbków czosnku
- 1 łyżka ziaren gorczycy
Jak kisić ogórki na sucho (bez zalewy)
Zaczynamy od mycia i suszenia ogórków, odcinamy im ciemniejsze końcówki, można też pokroić ogórki w mniejsze kawałki. Wkładamy je do torebki na mrożonki (powinna mieć ok. 3 litrów pojemności) lub do słoika. Dodajemy koper, nie trzeba go kroić, plasterki czosnku, kawałki chrzanu i przyprawy. Pilnujemy przy tym, aby równomiernie rozprowadzić sól.
Po włożeniu wszystkiego do torebki tę szczelnie zamykamy i potrząsamy tak, aby sól dotarła do każdego ogórka. Torebkę (lub słoik) z ogórkami wkładamy na kilka godzin do lodówki (wystarczą 4, ale może być cała noc). Następnie wyjmujemy je na blat, w temperaturze pokojowej powinny spędzić około doby, o tym czasie są gotowe do spożycia.
Po tym czasie ogórki małosolne, kiszone na sucho, niezależnie od tego czy w torebce, czy w słoiku przechowujemy w lodówce.
Może cię zainteresować także: Zupa na zimno? Oto przepis na najlepsze gazpacho, sekret tkwi w szczegółach