Najlepszy przepis na gazpacho - pomidorowy chłodnik po hiszpańsku.
Najlepszy przepis na gazpacho - pomidorowy chłodnik po hiszpańsku. Fot. Unsplash
Reklama.

Co to jest gazpacho

To tradycyjny hiszpański chłodnik, czyli zupa na zimno, tyle że zupełnie inna, niż ta, którą znamy z rodzinnego domu. Nie ma tu nabiału ani buraków, jest za to czerstwe pieczywo, oliwa i czosnek. Gazpacho jadali niegdyś ubodzy pracownicy winnic, wtedy składało się z chleba namoczonego w wodzie, czosnku, oliwy i octu.
Podobnie, jak nasz bigos, meksykańskie chilli con carne i czy włoskie calzone wzięły się z biedy. Każde z tych dań z resztek po latach przekroczyło dworskie progi, a wzbogacone jada się do dziś i to nie tylko w kraju pochodzenia. Dziś uchodzą za prawdziwe przysmaki.
W XV w. skład tradycyjnego dania, które miało zaspokajać głód i chłodzić na zawsze zmienił Krzysztof Kolumb, który przywiózł do Hiszpanii pomidory. Wtedy gazpacho znalazło swoje miejsce również na salonach. Dziś każda rodzina ma swój, przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis. Sprawdziłyśmy wiele z nich, a poniżej publikujemy ten najlepszy.

Składniki na najlepsze gazpacho

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 kromki czerstwego białego chleba (lub 1 buka poznańska)
  • 1 ogórek szklarniowy (lub 3 gruntowe)
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy extra virgin
  • 2 łyżki octu winnego (najlepiej czerwonego)
  • sól do smaku

  • Jak zrobić gazpacho (najlepszy przepis)

    Chleb namocz w zimnej wodzie i zostaw go na co najmniej 20 minut. Pomidory dokładnie umyj, możesz je sparzyć i obrać, oraz pozbawić nasion, ale nie jest to konieczne, możesz je pokroić w całości w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, rozdrobnij również ogórka.
    Wszystkie warzywa oraz obrany czosnek przełóż do malaksera (lub do garnka, wtedy przyda się blender) i zmiksuj na gładką masę, dodaj odciśnięty chleb, oliwę i ocet. Miksuj całość jeszcze przez chwilę, a następnie dopraw do smaku.
    Gotowe gazpacho przecieramy przez sito, żeby było idealnie gładkie. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dodać pół szklanki zimnej wody źródlanej. Przed podaniem zupę należy schłodzić w lodówce.

    Jak podawać gazpacho

    Nalewamy porcje do miseczek i dekorujemy ulubionymi dodatkami. Świetnie pasują jajko na twardo, dojrzewająca szynka, plasterki chorizo, świeża mięta, posiekany szczypiorek, plasterki chili, czarne oliwki czy pokrojone w drobną kostkę warzywa użyte do gazpacho, a nawet ulubione nasiona, jak choćby pestki dyni.
    Zupa jest smaczna, treściwa, a jednocześnie lekka, dodatek chleba sprawia, że jej konsystencja jest kremowa. Świetnie nadaje się na obiad w upalny dzień. Sekretem są tu jednak wysokiej jakości dojrzałe warzywa. Bez nich gazpacho się nie uda.