Sekret jajek po wiedeńsku! Poznaj przepis, a nigdy nie zrobisz ich inaczej
Jajko po wiedeńsku ro bardzo elegancka alternatywa dla jajka na miękko. Podane w szklance, nie tylko będzie ozdobą stołu, ale też da ci dużo energii na początek dnia. Jajko w szklance, znacznie dłużej pozostaje też ciepłe. Ten banalnie prosty przepis wpisz na stałe do swojego kanonu śniadaniowych pomysłów.
Składniki na jajka po wiedeńsku
Podajemy ilości na jedną porcję jajek w w szklance.
- 2 jajka
- oliwa w sprayu lub miękkie masło
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Ulubione zioła (szczypiorek, koperek, groszek czepliwy)
Jak przygotować jajka po wiedeńsku (jajka w szklance)
W rondelku zagotuj niewielką ilość wody. Szklanki z grubym dnem lub słoiczki posmaruj masłem, albo spryskaj oliwą. Do każdej z nich wbij po dwa jajka, uważając, aby nie przebić żółtko. Każdą porcję oprósz solą i pieprzem. Zmniejsz moc palnika o połowę i wstaw szklanki. Kiedy białko zacznie się ścinać, nakryj rondel, po trzech minutach jajka powinny być gotowe. Kontroluj jednak sytuację, bo czas gotowanie może różnić się z zależności od mocy palnika i grubości szkła. Białko powinno być ścięte, jednak żółtko musi pozostać płynne. Jajka po wiedeńsku serwujemy posypane posiekanymi ziołami.
Ostrożnie wystawiaj szklanki na talerz, użyj rękawic kuchennych, bo naczynia są gorące. Podawaj w towarzystwie grzanek i świeżych warzyw.
Jajka w szklance (po wiedeńsku) pozostają ciepłe znacznie dłużej, niż gotowane tradycyjne w skorupkach.
Może cię zainteresować także: Sekretny składnik jaj po turecku! Idealne nie tylko na śniadanie [przepis]