Jajka to jedna z tych rzeczy, które nigdy nie wychodzą z mody. Często na śniadanie jadamy jajecznicę, jajka na miękko, czy w brytyjskim stylu sadzone z bekonem. Jednak jajko, jest gwiazdą na wielu stołach na całym świecie i w ten weekend polecamy wam zaserwować je po turecku. Rodzina będzie zachwycona!
Orzeźwiający jogurt, wyraźne w smaku przyprawy i idealnie ugotowane jajko, sprawią, że poczujesz się przy stole, jak na wakacjach w ekskluzywnym kurorcie. Sekretem są tu jajka, powinny być wysokiej jakości, najlepiej wiejskie.
Składniki na dwie porcje jajek po turecku:
2 jajka
6 łyżek jogurtu typu greckiego
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka octu
2 ząbki czosnku
5 łyżek masła
sól do smaku
1/4 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanego koperku
Jak przygotować jajka po turecku
Jogurt powinien być w temperaturze pokojowej, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i delikatnie osól. Odstaw na bok. W garnku zagotuj około litra wody, dodaj do niej ocet, na patelni rozpuść masło i dodaj do niego chili oraz oliwę, zestaw z palnika.
Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz moc palnika do 1/3 i delikatnie wbijaj po jednym jajku. Ważne, aby woda była gorąca, ale nie wrzała zbyt mocno, bo zamiast jajka w koszulce, będziesz mieć jajecznicę na wodzie. Jajka powinny się gotować 2-3 minuty.
Do niewielkich miseczek nałóż równe części jogurtu i ułóż na nim jajka, polej masłem z chilli i posyp koperkiem. Serwuj ze świeżo przygotowanymi grzankami lub na pieczonych ziemniaczkach. Obawiasz się, że jajko w koszulce się nie uda? Danie jest pyszne również z sadzonym jajkiem, ważne, żeby żółtko było płynne.