Król kompotów właśnie przeżywa swoje 5 minut. Jak wybrać najsłodszy rabarbar?

Aneta Zabłocka
Królował na stołówkach w szkole, babcie robiły z niego pyszne ciasto, a my nadal nie bardzo wiemy, jak się z nim obchodzić. Podpowiemy, jak wybrać najsłodsze łodygi rabarbaru oraz jak pozbyć się twardych włókien, by cieszyć się samą jego słodyczą.
Jak wybrać najsłodszy rabarbar? Sposób na szybkie pozbycie się nitek Fot. Pixabay
Pyszny, lekko kwaśny albo obłędnie słodki. Rabarbar, chwast widywany na łąkach w czasie wakacji u dziadków na wsi, trafił ze stołówek na talerze serwowane w wykwintnych restauracjach.

Atmosferę podgrzewa fakt, że jest krótko dostępny. Maj to okres jego największej popularności. Czas więc kupić kilka łodyg i przygotować pyszne ciasto z rabarbarem lub kompot.

Jak wybrać najsłodszy rabarbar?

Rabarbar jest pyszny, ale to też podstępna roślina. Jego liście są trujące, więc powinny od razu wylądować w koszu na śmieci.

Im ciemniejsze łodygi ma kupiony przez nas rabarbar, tym będzie słodszy. Bordowe, mocno czerwone łodygi to znak, że roślina jest dojrzała.


Czerwony rabarbar oznacza jednak, że jego końcówki mogą być suche i twarde, a nitki sztywne.

By się ich pozbyć dobrze użyć małego nożyka lub obieraczki do warzyw. Zamiast szukać pojedynczych włókiem i denerwować się na ich rwanie, lepiej ustawić obieraczkę pod ostrym kontem i przeciągnąć na całej długości łodygi.

Pozbędziemy się nitek za jednym pociągnięciem. Tak przygotowany rabarbar będzie pyszny w kompocie i cieście. I nikt nie będzie narzekał na włókna pozostające pomiędzy zębami.

Rabarbar - czy jest trujący?

Rabarbar jest źródłem witaminy A, C, E, kwasu foliowego, potasu i błonnika. Ale ma też swoje ciemne strony, bo zawarte w nim kwasy wpływają na pracę nerek.

Ważne, aby rabarbaru nie gotować w garnkach żelaznych czy miedzianych. Szczawiany zawarte w roślinie wchodzą w reakcję z metalami i mogą być szkodliwe dla zdrowia.