Większość z nas popełnia ten błąd przy smażeniu kurczaka! Jeden składnik sprawi, że nie będzie suchy
Pierś z kurczaka to jeden z prostszych wyborów, jeśli chodzi o pomysł na obiad. Jednak choć sama pierś jest niskokaloryczna, to najpopularniejszy sposób jej przyrządzenia - w panierce nie jest już zbyt dietetyczny. Ale jest sposób, aby kurczak zawsze był soczysty. Niezależnie od tego czy przygotujesz go na grillu, czy na patelni. Nawet bez panierki.
Sekret soczystej piersi
Sposobem na to, żeby pierś z kurczaka była soczysta w środku, jest odpowiednie jej zamarynowanie. Najlepszy efekt daje nieco dłuższe leżakowanie, ale nawet dwie godziny w marynacie w lodówce dadzą dobry efekt. Wystarczy pół szklanki maślanki ewentualnie jogurtu naturalnego. Mięso po takiej kąpieli będzie soczyste, a jeśli dodasz do maślanki ulubione przyprawy, w zasadzie masz gotowy obiad.Sprawdzony przepis
Składniki
podwójna pierś z kurczaka bez skóry
pół szklanki maślanki
łyżeczka przyprawy curry
łyżeczka wędzonej papryki w proszku
pół łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
dwa ząbki czosnku
dwie szczypty chilli
Przygotowanie
Pierś podziel na pół, usuwając mostek. Pokrój w centymetrowe plastry wzdłuż krótszego boku. Do zamykanego pojemnika wlej maślankę, wsyp przyprawy i dodaj przeciśnięty przez praskę, lub posiekany czosnek. Całość wymieszaj i włożyłam do naczynia mięso. Zamknij pojemnik i energicznie potrząśnij, aby przyprawy pokryły mięso. Wstaw do lodówki.
Mocno rozgrzej suchą patelnię grillową lub grilla. Smaż na niej kurczaka z obu stron, ale tylko raz przekręcając. Robimy to w momencie, kiedy wokół plastra mięsa od góry zrobi się widoczna biała obwódka, dopiero wtedy przekładamy na drugą stronę. Podajemy z ulubioną sałatką i ziemniakami lub ryżem.
To szybkie, smaczne i bardzo soczyste danie, które aż prosi się, żeby skubnąć jeszcze kawałeczek. Niewykorzystane mięso można pokroić w paski i dodać do resztek sałaty, z kromką pumpernikla świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, bez konieczności podgrzewania.
Pierś z kurczaka w tej marynacie wyśmienicie smakuje również z piekarnika, wystarczy piec plastry mięsa około 12 minut pod filią aluminiową w 180 stopniach, a następnie 5 minut pod grillem, już bez przykrycia.
Może cię zainteresować także: Jak smażyć kotlety bez przykrego zapachu? Skuteczny sposób jest banalnie prosty