Spróbujesz raz i więcej nie zrobisz ich inaczej. Poznaj sekretny składnik ciasta na naleśniki
Z naleśnikami jest jak z sałatką jarzynową. Wszyscy znają, wszyscy robią, ale każdy dodaje coś od siebie i w każdym domu potrawy te smakują troszkę inaczej. Zdradzę wam, jak smakowały naleśniki w moim domu i do dziś nie wyobrażam sobie, by robić je inaczej. To najlepszy przepis na naleśniki!
Jak zrobić najlepsze naleśniki
Każdy robi naleśniki nieco inaczej. Podstawa to mąka pszenna, jajko i mleko. Niektórzy część mleka zastępują wodą gazowaną, by naleśniki były puszyste. To dobry patent.Są też osoby, które do ciasta dodają odrobinę oleju, a smażą je na suchej patelni. Wszystko zależy od tego, czy wolicie postawić na puszystość, czy na delikatny smak.
Ja nie wyobrażam sobie naleśników bez kilku łyżek kwaśnej śmietany. To mój sekretny składnik.
Przepis na naleśniki na śmietanie
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki kwaśnej śmietany 12-18 proc.
- 1,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- szczypta soli i łyżeczka cukru waniliowego
- olej
Jej smak robi różnicę już po dodaniu 2-3 łyżek śmietany do podstawowego przepisu, z którego zwykle korzystacie. Sprawdza się też połączenie śmietany z wodą gazowaną. Takie naleśniki są puszyste i kremowe w konsystencji.
Smacznego!