Twoje ciało mówi, czego mu brakuje. Te objawy świadczą o niedoborach witamin
Często czujesz się zmęczona, rozdrażniona, nie masz na nic siły, miewasz "huśtawki” nastroju? To oczywiście może być skutek obciążenia organizmu przez nadmiar obowiązków, pracę, zajmowanie się dziećmi, ale czasem okazuje się, że takie depresyjne objawy daje też niedobór określonych witamin i minerałów.
- Czasem zmęczenie i brak energii nie są wynikiem nadmiaru obowiązków, ale mogą wskazywać na niedobory witamin i minerałów.
- Jeśli czujesz się często rozdrażniona, apatyczna, osłabiona, wyczerpana zwróć uwagę na swój codzienny jadłospis.
- Jakich produktów nie powinno zabraknąć w twojej codziennej diecie?
Zmęczenie, senność, osłabienie, rozdrażnienie, spadek sił witalnych to nie tylko skutek tego, że łączymy pracę z rodzicielstwem, jesteśmy w ciągłym biegu, odhaczamy kolejne punkty "do załatwienia” z codziennej listy. Gdy masz tego typu objawy, w pierwszej kolejności przyjrzyj się swojej diecie, bo być może na twoje samopoczucie wpływa niedobór witamin i minerałów.
Witamina B5 – jej niedobory mogą dawać różnorodne symptomy, od uczucia zmęczenia, rozdrażnienia, odrętwienia, przez zaburzenia snu, po pękanie skóry w kącikach ust i przesuszenie skóry.
Ponieważ witamina B5 bierze udział w syntezie serotoniny i dopaminy, jej niedobór może powodować zaburzenia nastroju. Bogatym jej źródłem są: otręby pszenne, orzechy, ryby, jajka, pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, brokuły, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych.
Witamina B3 (niacyna) – objawy niedoboru to przede wszystkim ogólne rozdrażnienie, wahania nastroju, problemy ze snem. Ponieważ witamina B3 uczestniczy m.in. w syntezie hormonów tarczycy ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
W jakich produktach znajdziemy jej najwięcej? W mięsie drobiowym, cielęcym, wieprzowym, wątróbce, otrębach pszennych, kaszy gryczanej, brązowym ryżu, pomidorach, ziemniakach, białej fasoli.
Witamina B12 – występuje w bardzo wielu produktach, ale zdarza się, że nieodpowiednio skomponowany jadłospis prowadzi do jej niedoborów. Jak rozpoznać, że brakuje nam witaminy B12?
Poza ciągłym zmęczeniem, osłabieniem, apatią, gorszym nastrojem mogą pojawić się też zaparcia, utrata apetytu, a co za tym idzie zmniejszenie masy ciała. Na jej ewentualne niedobory powinni zwrócić uwagę wegetarianie i weganie, bo jej głównymi źródłami występowania są: mięso, drób, ryby, jajka i produkty mleczne.
Witamina D – w ostatnim czasie o witaminie D zrobiło się naprawdę głośno w kontekście jej powiązania z naszą odpornością. Jeśli jednak nieustannie odczuwasz zmęczenie, wyczerpanie, masz uczucie braku sił może się okazać, że to symptomy niedoboru wit. D.
Niedawno naukowcy z Harvard Medical School udowodnili, że u osób z depresją obserwuje się zbyt niski poziom tej witaminy, a tymczasem wpływa ona na uwalnianie się serotoniny i dopaminy, czyli neuroprzekaźników, które wpływają na nasz nastrój. Jak ją uzupełnić? Najłatwiej suplementując ją lub wystawiając się na promienie słoneczne. Natomiast jej podstawowym źródłem w żywności są tłuste ryby (sardynki, łosoś) oraz żółtka jaj.
Magnez – potocznie uważa się, że niedobór magnezu manifestuje się drżeniem mięśni, np. drganiem powiek. Jeśli jednak często czujesz się zmęczona, osłabiona, stałaś się ostatnio bardziej nerwowa, rozdrażniona, skłonna do złości, może to oznaczać, że w twoim organizmie brakuje tego ważnego pierwiastka.
Co powinno się zatem znaleźć na naszym talerzu? Na pewno kasza gryczana, pestki dyni, orzechy (m.in.: włoskie, brazylijskie, pistacjowe, nerkowca), ciemne pieczywo, ryby, kakao, płatki owsiane, jajka, ryż brązowy. Spośród warzyw warto wybierać białą fasolę, botwinę, szpinak, koperek, natkę pietruszki, banany.
Chrom - jest mikropierwiastkiem, czyli nasz organizm nie potrzebuje go dużo, by funkcjonować prawidłowo. Niestety niewłaściwa dieta, np. pełna przetworzonego jedzenia i słodyczy może prowadzić do jego niedoborów.
Jak objawia się jego niedobór? Drażliwością, ciągłym zmęczeniem, bólem głowy, niepokojem, zmianami nastrojów. Gdzie znajdziemy chrom? Bogatym jego źródłem są orzechy (zwłaszcza brazylijskie), produkty zbożowe pełnoziarniste, drożdże, rośliny strączkowe, ryby oraz jabłka.
Może cię zainteresować także: Twoje ciało podpowiada czego mu brakuje. Tych 30 sygnałów świadczy o tym, że cierpisz na niedobory