Oto sekret jajecznicy po rosyjsku. Dzięki niemu już nigdy nie zjesz jej inaczej
Choć według Jamiego Olivier jajecznice dzieli się na 3 rodzaje: angielską, francuską i amerykańską, to na świecie popularny jest też przepis na jajecznicę po rosyjsku. Jest specyficzna, nie tylko przez swój sekret przyrządzania, ale też ze względu na sposób podawania.
Sekret jajecznicy po rosyjsku
Sposób przyrządzenia jajecznicy ma dla ludzi ogromne znaczenie. Są tacy, którzy nie mogą patrzeć na "luźną" jajecznicę i zjedzą wyłącznie mocno ścięta, ale są też zwolennicy "rozlewającej się" jajecznicy i nienawidzą mocno ściętych jajek.Choć w przepisach Jamiego Oliviera jajecznice angielska, francuska i amerykańska aż tak skrajnie nie różnią się od siebie konsystencją, to jednak w smaku czuć różnicę. Największą jednak zmianę wnosi jajecznica po rosyjsku. Sekretem jej przyrządzania jest odpowiednia obróbka cebuli.
Przepis na jajecznicę po rosyjsku
Poza tym jajecznicę po rosyjsku powinno przemieszać się na patelni tylko 3 razy, a smażyć należy na dużym palniku i największym płomieniu. Ponadto podaje się ją standardowo z chlebem i dodatkowo kieliszkiem schłodzonej wódki.Składniki na jajecznicę po rosyjsku:
- 4 jajka
- 1 cebula
- pieprz i sól
- łyżeczka masła
Może cię zainteresować: Ten błąd przy robieniu jajecznicy popełnia większość z nas. Przez niego tracimy najlepszy smak