Oto oryginalny japoński przepis na wodę ryżową. Po tej miksturze włosy są lśniące jak tafla wody!

Agnieszka Miastowska
Co robisz z wodą po gotowaniu ryżu? Zapewne wylewasz i pozbawiasz się tym samym szansy na piękne włosy. A może stosowałaś ją i byłaś rozczarowana efektami? Być może to kwestia złego przygotowania. W internecie znajdziecie wiele przepisów na wodę ryżową, ale tylko jeden z nich stosowały kiedyś Japonki, by zachować włosy... do kostek. Sprawdź, jak zadbać o włosy przy użyciu sfermentowanej wody ryżowej.
Woda ryżowa na włosy. Naturalny sposób na zdrowe i piękne włosy [PRZEPIS] Instagram @scrubme.honey

Wodę ryżową stosowały długowłose Japonki

Woda po gotowaniu ryżu od tysięcy lat była sekretnym sposobem Japonek na lśniące i długie pasma. Nie trzeba nikogo chyba do tej teorii przekonywać – Japonki wiedzą, co robią, ich włosy są zazwyczaj niewiarygodnie gładkie i sypkie.
Co ważne, stosowały one zawsze sfermentowaną wodę ryżową z konkretnymi dodatkami, do czego zaraz dojdziemy. Grupa naukowców – S. Inamasu, R. Ikuyama, Y. Fujisaki oraz K. I. Sugimoto – w pracy "The effect of rinse water obtained from the washing of rice (YU‐SU‐RU) as a hair treatment, 2010" przeanalizowali historię pielęgnacji i stylizacji włosów wśród Japonek. Doszli oni do źródeł, z których wynikało, że kobiety dworu z okresu Heian, mające włosy aż do kostek, płukały je w wodzie pozostałej z mycia ryżu. Jak to jednak możliwe, że woda ryżowa działa na włosy zbawiennie?


Taka woda jest bogata jest w istotne dla kondycji włosów składniki odżywcze. Chodzi przede wszystkim o witaminę E, witaminy z grupy B, cynk, żelazo, magnez, potas.

Może cię zainteresować także: Co z otwarciem salonów fryzjerskich? Znamy decyzję


Kluczowy jest jednak inozytol – substancja poprawiająca wygląd włosów. Inozytol pozostaje wewnątrz włosa po spłukaniu, poprawia jego elastyczność oraz odbudowuje zniszczoną strukturę – stanowi naturalną tarczę ochronną.

Efekty stosowania wody ryżowej

Proteiny zawarte w wodzie uzupełniają ubytki we włosach, regenerując je i nadając pasmom blask i dodatkową objętość. Skrobia ryżowa jest natomiast humektantem, który działa na włosy nawilżająco.

"Zwykła" woda ryżowa działa więc lepiej niż drogeryjne kosmetyki, które są bogate albo w humektant, albo w proteiny lub emolienty. Woda z gotowania ryżu posiada te trzy typy składników razem.

Pozostawia więc włosy odżywione, gładkie, nawilżone i to nie jednorazowo. Jej długotrwałe stosowanie zapobiega wypadaniu włosów i łupieżowi – zbawienna jest także dla skóry głowy. Zabezpiecza końcówki przed rozdwajaniem – to po prostu bomba witaminowa! Dlatego warto przyrządzić ją według oryginalnej receptury.

Przepis na sfermentowaną wodę ryżową

Składniki: szklanka ryżu (najlepiej jaśminowy lub biały kleisty jak do sushi), cała skóra z jednego grejpfruta (może być w kawałkach), sto gram imibiru pokrojonego w plasterki, litr wody.

Sposób przygotowania: Zanim zetrzemy skórkę z grejpfruta, musimy wyczyścić go ze szkodliwego wosku – można to zrobić za pomocą sody oczyszczonej. Musimy zaopatrzyć się w dużą miskę. Do niej wsypujemy ryż, dolewamy do niego wodę i mieszamy ręką, by oczyścić ryż z pierwszego kurzu i brudu.

Przecedzamy ryż i brudną wodę wylewamy. Dopiero teraz do ryżu dolewamy litr czystej wody, w której będziemy go gotować. Musimy włożyć dłonie do miski i pocierać ryż pomiędzy nimi w taki sposób, jakbyśmy szorowały ręce. Chodzi o to, by wydobyć z niego skrobię. Wymaga to około 5-10 minut, by woda miała biały kolor niczym mleko. Ryż odcedzamy i skupiamy się na wodzie. Do niej dodajemy imbir oraz skóry z grejpfruta. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie przelewamy miksturę (razem ze składnikami) do słoika czy butelki zakręcanej.

Fermentujemy wodę minimum 7 dni – trzymamy ją w ciemnym miejscu o normalnej temperaturze. Jednak najlepsze efekty będą, gdy woda postoi 6 tygodni. Wtedy po otworzeniu wyjmujemy dodatki.

Sposób użycia wody ryżowej – wcierka lub płukanka

Płukankę stosujemy raz na dwa tygodnie, potem co dziesięć dni. Nie możemy przesadzić z wodą, ponieważ jest bogata w proteiny, które mogą przeproteinować włosy. Jak?

Na włosy umyte szamponem i osuszone ręcznikiem aplikujemy wodę atomizerem albo moczymy w niej i lekko wyciskamy, by pozostawić produkt na włosach do 30 minut. Jako wcierki możemy używać nawet kilka razy w tygodniu. Najlepiej przelać produkt w atomizer i rozpylić na skórze głowy.