Wyrzucasz "nitki" z banana? Nawet nie wiesz, ile tracisz

Sandra Skorupa
Wydawać by się mogło, że w spożywaniu bananów nie powinno być nic skomplikowanego. A jednak. Część osób uważa, że należy usuwać końcówki banana i nie można ich jeść. Druga część zwraca uwagę na wiązki przewodzące tzw. nitki. Czy je też powinno się wyrzucać?
Obieranie banana a nitki Archiwum prywatne

"Nitki" banana - czy można je jeść?

Charakterystyczne nitki, które odchodzą od banana podczas obierania, są przez wielu odkładane na bok. Ich zbita i cienka konsystencja jest mało estetyczna i zniechęca do jedzenia. Poza tym wiązki bywają gorzkie w smaku i powstał  mit, że podobnie, jak końcówki bananów nie są zbyt zdrowe.

Wyrzucanie nitek od bananów to błąd. Okazuje się, że ta część owocu występująca między jego grubą skórką a miąższem zawiera bardzo dużo błonnika. Ten sprawia, że pokarmy są bardziej syte, wpływa na poprawę przemiany materii i wspiera trawienie.


Odkładanie łyka na bok nie sprawi, że zjedzony banan nie dostarczy energii czy korzystnych dla zdrowia witamin i składników. Niemniej warto jeść ten owoc w całości razem z nitkami. Nie trzeba marnować czasu na ich oddzielanie, gdyż wcale nie szkodzą, a wręcz przeciwnie.