Rozmiar jajka decyduje o tym, jak długo powinno się je gotować. Łap ściągę!
Święta wielkanocne to niewątpliwie okres, w którym w przyrządzanie posiłków wkładamy więcej serca i pracy. Choć na co dzień nie zastanawiamy się nad czasem gotowania różnej wielkości jajek, ale na Wielkanoc warto. Rozmiar S, M, L powinno gotować się inaczej.
Czas gotowania jajek dla rozmiarów S, M, L
Na co dzień dla gotowania jajek na miękko, półtwardo, twardo przyjmujemy jednakowy czas. Jednak w święta warto zwrócić uwagę, że małe, średnie i duże jajka powinno gotować się inaczej. Szczególnie że stanowią one jeden z głównych składników wielu wielkanocnych potraw.Ile gotować jajka na miękko?
- Jajko w rozmiarze S — 3,5 minuty
- Jajko w rozmiarze M — 4 minuty
- Jajko w rozmiarze L — 5-5,5 minuty
Ile gotować jajka na półtwardo?
- Jajko w rozmiarze S — 5 minut
- Jajko w rozmiarze M — 5,5 minuty
- Jajko w rozmiarze L — 6 minut
Ile gotować jajka na twardo?
- Jajko w rozmiarze S — 8 minut
- Jajko w rozmiarze M — 8,5 minuty
- Jajko w rozmiarze L — 9 minut.