Rozmiar jajka decyduje o tym, jak długo powinno się je gotować. Łap ściągę!

Sandra Skorupa
Święta wielkanocne to niewątpliwie okres, w którym w przyrządzanie posiłków wkładamy więcej serca i pracy. Choć na co dzień nie zastanawiamy się nad czasem gotowania różnej wielkości jajek, ale na Wielkanoc warto. Rozmiar S, M, L powinno gotować się inaczej.
Jak gotować jajka na twardo i miękko. Czas gotowania dla rozmiarów S, M, L Fot. Lukasz Krajewski / Agencja Gazeta

Czas gotowania jajek dla rozmiarów S, M, L

Na co dzień dla gotowania jajek na miękko, półtwardo, twardo przyjmujemy jednakowy czas. Jednak w święta warto zwrócić uwagę, że małe, średnie i duże jajka powinno gotować się inaczej. Szczególnie że stanowią one jeden z głównych składników wielu wielkanocnych potraw.

Ile gotować jajka na miękko?

Ile gotować jajka na półtwardo?

Ile gotować jajka na twardo?

Jajka należy włożyć do garnka, zanim woda się zagotuje. Ponadto przed gotowaniem, warto wyciągnąć je z lodówki, by zyskały pokojową temperaturę.