Zbadano mleko matek zaszczepionych przeciwko COVID-19. Wyniki są zaskakujące

Sandra Skorupa
Naukowcy z Oregonu sprawdzili, czy przeciwciała SARS-CoV-2 są obecne w mleku matki po szczepieniu. Na próbę szczepionkę na koronawirusa podano 6 świeżo upieczonym mamom. Próbki mleka pobrano i zbadano przed wakcynacją i po.
Przeciwciała przeciwko COVID-19 w mleku matki Fot. Piotr Skornicki / Agencja Gazeta

Przeciwciała przeciwko COVID-19 w mleku matki

Kobiety otrzymały dwie dawki szczepionki. Naukowcy zaobserwowali znaczące podwyższenie poziomu przeciwciał IgG i IgA swoistych dla SARS-CoV-2 w mleku matki. Badacze z Oregonu, jako pierwsi wykazali, że szczepienie matek może chronić niemowlęta, wytwarzając w mleku przeciwciała przeciwko COVID-19.

Badania te zostały jednak przeprowadzone na zbyt małej grupie pacjentek i nie zostały ocenione, a więc nie mają na razie przełożenia na powszechną praktykę kliniczną. Niemniej to kolejny krok w propagowaniu standardów, które wspierają szczepienia kobiet karmiących piersią oraz kobiet w ciąży.


Komunikat z takimi zaleceniami wydał też amerykański departament zdrowia. Podobnie szef Pfizera informował o tym, że nie ma podstaw do obaw dotyczących bezpieczeństwa kobiet w ciąży.

Niemniej w Polsce nie rekomenduje się szczepień kobiet w ciąży ani kobiet karmiących piersią. Jednak o włączenie świeżo upieczonych mam do programu szczepień przeciwko COVID-19 alarmowała Fundacja Bank Mleka Kobiecego.
Źródło: medrxiv.org