Koniec z czekaniem aż masło zmięknie! Genialny trik ze szklanką sprawi, że już nie zrobisz inaczej

Agnieszka Miastowska
Rano marzysz o szybkim śniadaniu, ale by zrobić kanapkę, nie możesz obyć się bez masła. A dodajmy, że oczywiście zapomniałaś wyjąć je z lodówki i teraz jest twarde jak skała. Nie masz czasu czekać, aż samo zmięknie? Nie musisz. Oto prosty patent na masło twarde jak skała.
Oto prosty patent na zmiękczenie twardego masła. Fot. Unsplash
Żeby błyskawicznie zmiękczyć masło, wystarczą nam gorąca woda i miseczka lub szklanka. Jak to działa? Po pierwsze zagotowujemy wodę w czajniku lub w garnku. W tym czasie kroimy taką porcję z kostki masła, która będzie nam potrzebna. Oczywiście możemy w ten sposób zmiękczyć i całą kostkę, ale wtedy przyda się większe naczynie niż miseczka czy szklanka.

Kiedy mamy już gorącą wodę, możemy albo ją przelać z czajnika do miseczki czy szklanki, albo utopić naczynie w garnku z wrzącą wodą, jeśli zdecydowaliśmy się na tę metodę. Jest bardziej czasochłonna, ale skuteczniejsza.


Rozgrzaną szklankę (czy miseczkę) wyciągamy z garnka z wrzątkiem lub wylewamy z niej wodę, jeśli skorzystałyśmy z czajnika. Następnie gorącą szklanką (czy innym naczyniem) przykrywamy porcję masła. Po 4-5 minutach zdejmujemy szklankę, a masło jest dokładnie takie, jakiego potrzebujemy. Smaczne, mięciutkie, ale ciągle w formie kostki.

Wszystko obrazuje ten film:
Oczywiście ten patent – choć bardzo dobry – to nie jedyny sposób na twarde masło. Możesz się uporać z tym "kłopotem" jeszcze kilkoma innymi metodami:

1. Po prostu nie chowaj go do lodówki. Brzmi dość dziwnie, ale przecież... nie trzeba. Po prostu trzymaj masło w kuchni np. na blacie, w maselniczce. Ale uwaga – ten sposób nie sprawdzi się latem, ponieważ w wysokiej temperaturze może się szybko zepsuć. Ale jesienią, zimą i wiosną to dobry sposób.

2. Potnij na małe kawałki. Jeśli masło nie będzie w dużej kostce, znacznie szybciej zmieni swoją temperaturę i zrobi się miękkie.

3. Włóż kostkę do mikrofali. To bardzo szybka metoda, ale jednocześnie trzeba pilnować, żeby masło nie zamieniło się po prostu w rozpuszczone masło. Podczas podgrzewania kostkę trzeba przewracać – tak, aby każdy bok przynajmniej przez chwilę przylegał do talerza.

4. Połóż kostkę na talerzyku, na kaloryferze. Metoda wolniejsza niż mikrofala, ale jednocześnie bezpieczniejsza. Jeśli grzejnik jest gorący, masło szybko zmiękczy się.

5. Oblej nóż wrzątkiem i zacznij kroić masło. Pod wpływem gorącej stali produkt szybko zrobi się bardziej elastyczny.