Zalej te liście wodą i zobacz, co się stanie. Niepozorna roślina to skarb dla kobiet
Zbawienne właściwości liści Moringi nie są powszechnie znane w Polsce, mimo tego, że same liście z łatwością kupimy w sklepach internetowych z ziołami. Napar z liści to prawdziwy superfood szczególnie dla kobiet. Sprawdź, na jakie dolegliwości pomogą liście Moringi.
Może cię zainteresować także: Te ziarenka to polski superfood za grosze. Są zdrowsze niż nasiona chia!
1. Moringa zapewni świetlistą cerę
I nie tylko. To prawdziwa multiwitamina, która zawiera witaminy przeciwutleniające: A, C i E, witaminy z grupy B, a także duże ilości wapnia i potasu. Witamina E bywa nazywana witaminą młodości, a połączenie witamin A i E zapewni nawilżoną, odżywioną od wewnątrz i jędrną skórę.2. Moringa pomoże na zmęczenie
Zamiast kubka kawy czy mocnej herbaty warto przygotować sobie napar z liści Moringi. W przeciwieństwie do tych napojów nie odwadnia i nie wypłukuje żelaza z organizmu, a wręcz jest jego źródłem. Liście "drzewka długiego życia" zawierają 25 razy więcej żelaza niż szpinak. Dodatkowo posiadają witaminę C, która zwiększa przyswajalność żelaza. Napój ten jest więc pomocnikiem przy walce z anemią.3. Moringa wspomaga trawienie
Moringa posiada dużą zawartość błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego, a w szczególności jelita grubego, dlatego regularne picie Moringi może wspomóc trawienie, a także pomóc nam schudnąć.4. Moringa może wspomóc laktację
Liczne badania wykazały, że Moringa może zwiększyć ilość mleka u karmiących kobiet, a nawet poprawić jego jakość. Mleko mam, w diecie których występuje Moringa, będzie bogatsze w białko, ale i w tłuszcz, węglowodany i witaminę A.5. Moringa uchroni przed chorobami
Moringa ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Obniża poziom cholesterolu i w naturalny sposób wspomaga odporność organizmu za pomocą zawartych w nim związków mineralnych i substancji odżywczych.Jak pić liście Moringi?
Liście Moringi znajdziemy w sklepach internetowych z ziołami. By przyrządzić drogocenny napar wystarczy łyżeczkę suszonych liści zalać około 200 mililitrami wody o temperaturze 90 stopni. Zaparzamy około 8 minut, a potem wyjmujemy liście z filiżanki. ostudzony przyrządzony napar jest gotowy do spożycia.Może cię zainteresować także: W domowych apteczkach powinien być obowiązkowy. Zapomniany owoc to hit na odporność