Przez ten błąd makaron traci połowę smaku. Robi tak większość z nas

Redakcja MamaDu
Jak perfekcyjnie ugotować makaron? Trzeba pamiętać o odpowiedniej ilości wody, posoleniu oraz dodaniu kilka kropli oleju, żeby makaron pozostał sprężysty i się nie skleił. Większość z nas to robi, ale mało kto wie, co zrobić z makaronem już ugotowanym. Sprawdź, czy nie popełniasz błędu, przez który traci on smak i właściwości.
Jak gotować makaron? Ten jeden błąd sprawia, że makaron traci smak i właściwości Pexels.com

Jak gotować makaron?

Makaron powinniśmy gotować w dużym garnku z dużą ilością wody, pamiętając o posoleniu i ugotowaniu go do poziomu al dente.
Dlaczego tak ważne jest zachowanie półtwardej konsystencji makaronu? Bo powinniśmy wymieszać go z sosem już w garnku, gdzie makaron ma jeszcze chwilkę na dogotowanie się. Tuż po samym ugotowaniu popełniamy jednak zdecydowanie najgorszy błąd.

Jak odcedzić makaron, by się nie skleił?

Problem leży w odcedzaniu makaronu. Wielu z nas wylewa całą zawartość garnka na durszlak. Makaron pozostaje w naczyniu, a woda po gotowaniu makaronu pełna skrobi zostaje wylana do zlewu. Potem popełniamy kolejną gafę: przelewamy makaron zimną wodą z kranu.


Przede wszystkim woda po gotowaniu makaronu zawiera wiele cennych właściwości. [url=https://mamadu.pl/147113,woda-po-makaronie-ziemniakach-czy-ryzu-jak-zrobic-z-nich-kosmetykWwodę po ugotowaniu makaronu[/url] można wykorzystać nawet jako odżywkę do włosów.

Dlatego warto wzbogacić nią sos, by stał się aksamitny. Jak prawidłowo odcedzić makaron? Najlepiej wyciągnąć go z gotującej się wody szczypcami lub specjalną łyżką.

Przekładamy gorący makaron od razu do sosu, w którym się dogotuje. Niewielka ilość wody, która zostanie przeniesiona do garnka z sosem, idealnie dopełni całości. Makaron będzie gorący, kleisty, pełny skrobi i po prostu pyszny.