Jak smażyć rybę, by pozbyć się ości i mulistego smaku? Tym jednym składnikiem zaskoczysz na wigilii
Na wigilijnym stole znajduje się na ogół kilka rodzajów ryb. Nie każdy lubi tradycyjnego karpia, dzieci wolą łagodniejszą rybę bez ości, a jeszcze inni goście ryb nie jedzą w ogóle. Oto sposoby, by usmażyć rybę o maślanym smaku, bez ości, która odmieni wigilijne menu.
- Domowe sposoby smażenia ryby na wigilię, by pozbyć się mulistego smaku. Kluczowy składnik to mleko.
- Połknięcie ości może być niebezpieczne. Ich ilość w rybie można zminimalizować. Jest sposób na wytopienie ości z ryby.
- Przez strzelanie tłuszczu na patelni można się poparzyć. Tłuste plamy oleju są trudne do zmycia. Jednak łatwo można zapobiec pryskaniu oleju podczas smażenia ryby, posypując patelnię jednym składnikiem.
Jak pozbyć się mulistego smaku ryby?
Babcinym sposobem na smażenie karpia, by pozbyć się mulistego smaku, jest przyrządzenie odpowiedniej marynaty. Według tego domowego triku należy moczyć karpia w mleku całą noc. Dzięki temu po usmażeniu karp zyska bardziej maślany aromat.
Innym sposobem na uzyskanie lepszego smaku ryby jest marynata z pora i cebuli. To przepis dla tych, którzy lubią rybę na ostro. Wystarczy na noc zostawić ją pod warstwą cebuli i pora.
Kolejny domowy trik na smaczniejszą rybę na wigilii to 5-godzinna kąpiel w wodzie z plasterkami cytryny. Po tym czasie rybę dokładnie osuszamy i dodatkowo skrapiamy już samym sokiem z cytryny i odkładamy jeszcze do lodówki na 2 godziny.
Wytapianie ości w rybie
Problemem w rybach są ości, których połknięcie sprawia ogromny dyskomfort, a w niektórych przypadkach może być to groźne. Warto wiedzieć, że rybne ości można wytopić. Wystarczy ponacinać mięso ryby co 2 cm jak najgłębiej. Dzięki temu podczas smażenia spora część ości się wytopi. W ten sposób możemy usmażyć karpia bez ości.
Co zrobić, by ryba nie strzelała na patelni?
Przede wszystkim rybę trzeba porządnie osuszyć, ponieważ tłuszcz na patelni pryska przez wodę. Jednym ze sposobów na pozbycie się strzelania tłuszczu podczas smażenia jest wsypanie na patelnię łyżeczki soli. Następnie można wlać i rozgrzać olej i zacząć smażyć rybę. Sól powinna wchłonąć wodę i dzięki temu zminimalizować efekt pryskania.