Zrób to ciasto raz, a zobaczysz, że na dobre zagości w twojej kuchni. Jest proste, ale przepyszne!
Akademia Bliskości Mama:Du
To był trudny rok, dla wielu z nas najtrudniejszy w życiu. Dlatego proponujemy, żeby na jego półmetku wcisnąć hamulec, zatrzymać się i pochylić nad tym, co ważne. W grudniu po prostu sobie odpuść. Skup się na relacjach. Idź na spacer, poprzytulaj się z dzieckiem, poleż na kanapie z ukochanym, przypomnij sobie, co jest dla ciebie istotne, doceniaj siebie.
Żeby ci to ułatwić, redakcja Mamadu przygotowała na każdy dzień zadanie, które pomoże ci odpocząć, zebrać myśli, a także wzmocnić więź z partnerem, dzieckiem, ale i samą sobą. Niech w te Święta najważniejsze będą miłość i bliskość.
W naszej Akademii nie ma ocen i zasad. Nie musisz zbierać punktów i codziennie wykonywać zadań. Rób to, co czujesz, że może ci się przydać. Wszystkie teksty Akademii Bliskości Mamadu znajdziesz TUTAJ.
Radość pieczenia
Przedświąteczne pieczenie to jeden z rytuałów, które możecie zapoczątkować w swoim domu. Jeśli macie dość skomplikowanych ciast, które trzeba trzymać w lodówce przez kilka godzin, z pewnością spodoba się wam to, które wam dziś zaproponujemy. Wysprzątajcie kuchnie, przygotujcie stanowiska dla każdego dziecka i do dzieła!
Może cię zainteresować także: Pierniczkowy rytuał to jedno z moich najlepszych wspomnień. Oto jak zapoczątkować go z dzieckiem
Składniki do ciasta
Większość składników potrzebnych do ciasta z pewnością znajdziecie u siebie w domu:- 1 łyżka sody
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki dżemu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka podgrzanego mleka
- 2 łyżki palmy, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kakao i 3 łyżki cukru (na polewę)
Jak zrobić piernik? - krok po kroku
1. Do miski (np. makutry) wrzucamy: jajko, cukier, dżem, cynamon, kakao i roztopioną wcześniej margarynę. Całość mieszamy.
2. Następnie dodajemy mąkę i sodę. Ponownie mieszamy.
3. Na koniec dolewamy mleko i całość mieszamy ostatni raz.
4. Smarujemy patelnię tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę na blaszkę i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak wykonać polewę do ciasta?
Polewa jest w przypadku tego ciasta bardzo ważnym elementem. Właśnie dlatego po wyciągnięciu piernika z piekarnika i odczekaniu aż ostygnie, powinniśmy udekorować górę ciasta polewą. W jaki sposób ją zrobić?
Bierzemy do rąk mały rondelek, do którego wrzucamy składniki: 2 łyżki palmy, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kakao i 3 łyżki cukru. Podczas gotowania ciągle mieszamy, by polewa nie miała grudek. Po kilku minutach, kiedy zauważymy, że poszczególne elementy zbiły się w jednolitą masę, rozprowadzamy polewę po całości. Można posypać wierzch cukrem pudrem i cynamonem.
Takie ciasto możecie wykonać razem z dziećmi. Na pewno znajdą sporo przyjemności w mieszaniu, ugniataniu i dodawaniu poszczególnych składników. A zapach piernika z pewnością przypomni wam o zbliżających się wielkimi krokami świętach. Miłego baraszkowania w kuchni!
Może cię zainteresować także: To ciasto dla silnych (dosłownie!) kobiet. Jego sposób przyrządzenia was zachwyci