Mama na zakupach. Jak rozpoznać wartościową kaszkę i wspierać odporność malucha poprzez żywienie

Artykuł promocyjny firmy Nutricia
W pewnym momencie rozszerzania diety – po zaakceptowaniu smaku pierwszych warzyw i owoców – ważnym elementem jadłospisu niemowlęcia stają się produkty zbożowe w postaci kaszek. Na polskim rynku jest wiele dostępnych kasz i kaszek. Po jaką zatem sięgnąć, aby wspierała prawidłowy rozwój i układ odpornościowy dziecka? Na pytania, czym się kierować przy wyborze kaszek dla najmłodszych, odpowiada Mariola Darzycka, ekspert BoboVita.
Fot. materiały prasowe

Czy do przygotowania maluchowi kaszki można użyć dostępnej w sklepie zwykłej kaszy manny?


Podczas rozszerzania diety niemowlęcia należy pamiętać, że młody organizm jest bardzo delikatny – jego układ pokarmowy wciąż dojrzewa, rozwija się odporność i kształtuje metabolizm. Dziecko to nie mały dorosły, dlatego potrzebuje odpowiednio dopasowanej i bezpiecznej żywności, która będzie wspierała jego prawidłowy rozwój.

Produkty takie jak klasyczna kasza manna, płatki kukurydziane czy pieczywo z pobliskiej piekarni, nie będą najlepszym wyborem dla malucha. Aby odpowiadać na potrzeby żywieniowe najmłodszych, warto sięgać po kaszki przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, czyli ze wskazaniem wieku na opakowaniu – to produkty, które powstały z myślą o nich.


W sklepach jest bardzo duży wybór kaszek – jaka będzie najlepsza?


Najlepsze są kaszki, które na swoim opakowaniu posiadają oznaczenie wieku (np. po 6., 7., czy 9. miesiącu życia). To wskazanie daje gwarancję, że wartość odżywcza i konsystencja produktu są dopasowane do etapu rozwoju, na jakim znajduje się niemowlę.

W kaszkach, takich jak BoboVita, zawarte są zboża, które przechodzą nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. Przygotowując je zgodnie z opisem na opakowaniu, rodzic może mieć pewność, że podaje maluchowi bezpieczny i pełnowartościowy(1) posiłek, który sprawdzi się na śniadanie lub na kolację.

To produkty, które są dostępne w wielu uwielbianych przez dzieci smakach, a dzięki zawartości cennych witamin, w tym witaminy C oraz ważnych składników mineralnych, takich jak cynk i żelazo, każdego dnia wspierają prawidłowy rozwój i układ odpornościowy* dziecka. To 3 powody, dla których warto podawać je maluchowi każdego dnia.

Jak wybrać wartościową kaszkę dla alergika?


Prawidłowy rozwój oraz kształtowanie odporności dziecka w dużej mierze uzależnione jest od właściwie skomponowanej diety. W sytuacji, jeśli lekarz zdiagnozował u niemowlęcia alergię na białka mleka krowiego, konieczne jest wyeliminowanie źródeł tego składnika z diety dziecka – dotyczy to również mamy karmiącej swoim pokarmem, ponieważ białka mleka krowiego mogą przedostawać się z pożywienia do mleka kobiecego(2).

Jadłospis malucha nie powinien uwzględniać wtedy m.in. klasycznego mleka modyfikowanego, a także kaszek mlecznych, które je zawierają. Dla dziecka z rozpoznaną alergią na białka mleka krowiego można sięgnąć po kaszkę bezmleczną oraz przygotować ją na mleku mamy, która stosuje odpowiednią dietę eliminacyjną lub na dopasowanym preparacie mlekozastępczym, który wskazał lekarz.

A co z glutenem?


Nie należy opóźniać wprowadzania glutenu do diety niemowlęcia. Według zaleceń żywieniowych powinien on zostać włączony do diety malucha w dowolnym momencie pomiędzy 4. a 12. miesiącem życia(3). Udowodniono, że czas, w którym pojawi się w jadłospisie, nie ma wpływu na ryzyko wystąpienia celiakii(4). Wprowadzanie glutenu do diety dziecka można rozpocząć od podania mu kilku łyżeczek delikatnej kaszki manny z oznaczeniem wieku na opakowaniu.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Zgodnie z przepisami prawa wszystkie kaszki BoboVita zawierają tiaminę, natomiast kaszki mleczne dodatkowo: witaminę A, D i wapń.


*Dotyczy kaszek mlecznych BoboVita, które zawierają żelazo i jod dla wsparcia rozwoju poznawczego oraz witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz kaszek bezmlecznych BoboVita, które zawierają żelazo dla wsparcia rozwoju poznawczego oraz witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Kaszka ryżowa owoce leśne zawiera tiaminę, wapń i żelazo, a kaszka zbożowa jabłko-śliwka, zgodnie z przepisami prawa zawiera tylko tiaminę.


(1) Dotyczy produktu przygotowanego zgodnie z rekomendacją producenta, dodatek mleka i owoców w proszku w zależności od rodzaju kaszki.
(2) Kaczmarski M., Korotkiewicz-Kaczmarska E., Alergia i nietolerancja pokarmowa: mleko i inne pokarmy. Wydawnictwo Help-Med, Kraków, 2013.
(3) Szajewska H. i wsp., Karmienie piersią. Stanowisko PTGHiŻD. Standardy Medyczne Pediatria, 2016, 13.1 9-24.
(4) Szajewska H. i wsp., Gluten introduction and the risk of coeliac disease: a position paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 2016, 62.3: 507-513.