Orzechy to źródło zdrowia
Dietetycy często zauważają, że w zbilansowanej diecie niezwykle ważne są tzw. zdrowe tłuszcze, które należy dostarczać do organizmu niezależnie od wieku. Są one niezbędne do prawidłowego rozwoju, ale również m.in. pracy mózgu. Stąd zalecenia, by jeść ryby, które są bogate w tłuszcze, oleje roślinne czy orzechy. Polacy są coraz bardziej świadomi tych zaleceń i każdego dnia zjadamy np. garść orzechów. Okazuje się jednak, że nie każde orzechy są zdrowe.
Ogród Botaniczny w Hamburgu przeprowadził konkurs na najbardziej trującą roślinę, jaka istnieje na naszej planecie. Inicjatywa ma na celu uświadomienie ludzi i ostrzeżenie przed zatruciami. Okazuje się bowiem, że mimo ogólnodostępnej wiedzy i internetu, który dociera w najdalsze zakamarki świata, nadal niektórzy sięgają po produkty, które – po nieodpowiednim przygotowaniu – mają bardzo negatywne skutki dla naszego zdrowia.
W najnowszym rankingu trujących roślin na pierwszym miejscu znalazło się drzewo nerkowca (Anacardium), którego owocami są tzw. jabłka nadnerczowe. Z nich biorą się znane nam doskonale orzechy nerkowca, które można kupić właściwie w prawie każdym sklepie spożywczym w Polsce.
Nerkowce nie muszą być trujące
Eksperci zwracają uwagę, że same orzechy nerkowca są niezwykle wartościową przekąską, ale ich łupina i nasiona zawierają pierwotnie szkodliwy olejek urushiolowy. Powoduje on oparzenia, swędzenie i pęcherze na skórze po dotknięciu rośliny.
Ta substancja jest silnie trująca, dlatego orzechy nerkowca zwykle przed sprzedażą zostają poddane obróbce termicznej, by tej substancji z nich się pozbyć. Orzechy nerkowca, które można dostać w sklepach, są takiej obróbce poddane zawsze (inaczej nie mogłyby trafić do sklepów), a więc zazwyczaj nie zawierają toksyn.
Co ciekawe, na drugim miejscu w zestawieniu znalazła się również roślina powszechnie dostępna w Polsce. Mowa o piwonii lekarskiej (Paeonia), która jest znana z właściwości zarówno trujących, jak i leczniczych. Na trzecim miejscu znalazła się kalina koralowa (Viburnum opulus), która tak samo może być równocześnie lecznicza, jak i toksyczna (ze względu na zawarte w jej owocach saponiny).
Źródło: g.pl, businessinsider.com.pl