Wzmacnia odporność, a wciąż jest niedocenianym ziołem. 5 powodów, dlaczego warto po nie sięgnąć

Iza Orlicz
Przypomina pietruszkę, ale ma intensywniejszy aromat i bardziej wyrazisty smak. Kolendra, bo o niej mowa ma szerokie zastosowanie w kuchni, ale nie tylko "podkręca” smak potraw. To solidna porcja zdrowia na talerzu, dlatego naprawdę warto ją polubić i wpisać na stałe do swojego jadłospisu.
Dlaczego warto jeść kolendrę? 123rf.com
Kolendra pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego, to właśnie tam stosowana była już od wieków w medycynie ludowej. Obecnie jest uprawiana m.in. w Azji (np. Chinach, Tajlandii, Indiach, Pakistanie), Europie Południowej i Środkowo-Wschodniej, Ameryce Południowej, Północnej Afryce.

Dlaczego warto ją jeść, poza walorami smakowymi? Oto jej 5 najważniejszych prozdrowotnych właściwości.

1. Usuwa toksyny z organizmu

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak bardzo z powodu skażenia środowiska jesteśmy narażeni na zatrucia np. metalami ciężkimi.


Rtęć, ołów czy aluminium (które znajdują się w pożywieniu lub kosmetykach) systematycznie osadzają się w ośrodkowym układzie nerwowym, prowadząc z czasem do problemów zdrowotnych. Okazuje się, że kolendra jest jednym z najsilniejszych ziół o właściwościach odtruwających, ma zdolność wiązania metali ciężkich i wydalania ich z organizmu.

2. Pomaga na niestrawność

Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega wzdęciom, a wspomaga trawienie. Systematycznie stosowana kolendra zapobiega też zapaleniu błony śluzowej żołądka i łagodzi jej podrażnienia.

3. Chroni serce

Kolejne badania potwierdzają, że zarówno liście jak i nasiona kolendry pomagają obniżyć poziom tzw. "złego” cholesterolu (LDL), a podwyższają poziom tzw. "dobrego” cholesterolu (HDL). Dzięki temu zapobiega miażdżycy i innym chorobom układu krążenia.

4. Podnosi odporność, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne

Dzięki dużej zawartości witaminy C, karotenu i flawonoidów kolendra wpływa pozytywnie na układ immunologiczny, dlatego świetnie sprawdza się zwłaszcza w okresie zwiększonej podatności na infekcje wirusowe i bakteryjne. Ma też właściwości antyseptyczne – naparem z liści kolendry można płukać gardło, odświeża też oddech i pomaga na afty.

5. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów

W jej składzie znajdziemy m.in. witaminy A, K, C oraz potas, wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę.

Jak ją możesz stosować? Np. dodawać do zimnych sosów, świetnie też komponuje się z hummusem lub innymi daniami z ciecierzycy czy roślin strączkowych. Można ją też dodawać do koktajli lub soków.

Źródło: healthlyfoodhouse.com