Dostępna cały rok i kosztuje grosze. 5 niezwykłych przepisów na cukinię, zrobisz z niej nawet chipsy

Sandra Skorupa
Cukinia nie należy do warzyw, które mają "prestiż". Nie ma na nią mody, jak na bataty. Nie jest odkrywana na nowo, jak warzywa korzeniowe. Nie jest też długo wyczekiwana, czy rzadka, jak bób czy truskawki. Nie ma wyrazistego smaku, który sprawiałby, że używanie cukinii w kuchni na co dzień stałoby się oczywistością. A jednak jest masa powodów, by oddać jej hołd. Oto 5 przepisów na cukinię, na które w życiu byście nie wpadli.
5 przepisów na dania z cukinii fot. Instagram

Przepis na ketchup z cukinii

Samodzielne przygotowanie w domu ketchupu to doskonały pomysł na zdrowy i pozbawiony konserwantów sos do potraw. Można go przygotować nie tylko z pomidorów, ale również cukinii.

Składniki:
4 cukinie
2 cebule
1 łyżka soli
100 g cukru
120 mln octu jabłkowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka pieprzu
350 g koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie: Cukinię należy obrać i oczyścić, a następnie zetrzeć na tarce. To samo zrobić z cebulą. Warzywa wymieszać z solą i odłożyć na 6 godzin do lodówki. Po tym czasie w garnuszku gotować uzyskaną masę z cukrem na średnim ogniu ok. 30 minut.


Teraz można dodać wszystkie przyprawy oraz ocet i pozostawić na ogniu jeszcze 15 minut. Na końcu dodać jeszcze koncentrat pomidorowy i dusić przez 5-10 minut. Uzyskany ketchup na końcu należy zblendować i przełożyć do słoika.

Przepis na pasztet z cukinii

Z cukinii można uzyskać także wegański pasztet na kanapki. Jego przygotowanie zajmuje ok. 1,5 godziny.

Składniki:
2 cukinie
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 jajka
80 g kaszy manny
1 szklanka płatków kukurydzianych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka oregano.

Przygotowanie: Cukinie należy oczyścić i zetrzeć na tarce. To samo trzeba zrobić z marchewkami. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażyć na patelni, a następnie wszystkie warzywa umieścić w jednej misce. Dodać do tego jajka, kaszę mannę i doprawić przyprawami.

Do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi przełożyć masę. Naczynie umieścić piekarniku i trzymać w temperaturze 180 stopniu ok. 60 minut (bez termoobiegu).

Przepis na carpaccio z cukinii

Tradycyjne włoskie carpaccio coraz częściej można spotkać w mniej oczywistych wydaniach. Takich, w których głównym składnikiem jest cielęcina czy łosoś, ale również warzywa. Tym razem w wersji wegetariańskiej carpaccio z cukinii.

Składniki:
1 cukinia
10 ml oliwy z oliwek
10 ml soku z cytryny
szczypta soli
40 g orzechów nerkowca
10 parmezanu
garść liści mięty.

Przygotowanie: Cukinię należy pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na talerzu tak, by nakładały się jeden na drugi. Oliwę zmieszać z sokiem z cytryny, solą oraz posiekaną drobno miętą. Takim sosem polać cukinię carpaccio i odstawić aż plastry warzywa nim nasiąkną.

W tym czasie na patelni można uprażyć orzechy nerkowca. Na końcu posypać nimi i parmezanem carpaccio.

Przepis na ciasto z cukinii

Cukinia, mimo że jest warzywem, nie zawsze musi być serwowana, jako danie wytrawne. Może posłużyć także, jako jeden z głównych składników deseru. W tym wypadku ciasta z cukinii.

Składniki:
50 g mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml oleju kokosowego
3 łyżki masła orzechowego
1 cukinia
5 jajek
250 g cukru pudru
8 cukru waniliowego
cynamon.

Przygotowanie: Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia. Cukinię oczyścić i zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać orzechami. Kolejny krok to ucieranie na tarce jajek z cukrem pudrem, szczyptą soli, cukrem waniliowym i cynamonem.

Po kilku minutach ucierania do puszystej masy dodać przesianą mąkę oraz masę z cukinii i orzechów. Kolejny krok to rozpuszczenie na patelni oleju kokosowego, który następnie należy wlać do nadal ucieranej masy. Na koniec do foremki wyłożonej pergaminem, trzeba przełożyć uzyskane ciasto i piec 20-30 minut w piekarniku w 160 stopniach.

Przepis na chipsy z cukinii

Jednym z najkrótszych i najprostszych w przygotowaniu przepisów z cukinii jest przyrządzenie z niej warzywnych i zdrowych chipsów.

Składniki:
1 cukinia
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka pieprzy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka oregano.

Przygotowanie: Cukinię należy obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Tak posiekane warzywo przerzucić do miski, wlać oliwę i dodać wszystkie przyprawy, a następnie dobrze wymieszać. Plasterki przenieść na wyłożoną pergaminem blachę i piec w temperaturze 180 stopniu ok. 20-30 minut, aż plasterki będą chrupiące i zarumienione.
Źródło:
magazyn-kuchnia.pl, przepisyjoli.pl