5 pomysłów na ziemniaki z grilla, które sprawią, że zapomnisz o kiełbasie
Kiedy słyszycie: "grill", myślicie? Karkówka, kiełbasa, ewentualnie grillowana cukinia i papryka. Z jakiegoś powodu, choć Polska ziemniakiem stoi, w narodowym grillowaniu nie ma miejsca dla tej cudownej jarzyny.
1. Ziemniak z grilla, wersja klasyczna
Jeśli chcesz wykonać najprostsze ziemniaki z grilla, powinieneś przygotować odpowiednie składniki. Tak naprawdę wszystko zależy od upodobań kulinarnych. Potrzebny będzie kilogram ziemniaków, oliwa z oliwek (opcjonalnie olej) i wybrane przyprawy (np. czosnek, bazylia, oregano, papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie).Ważne jest, by pozostawić tak nasączone ziemniaki na jakiś czas. Wówczas aromat przejdzie do środka. Na koniec zawijamy ziemniaki w folię albo pozostawiamy je na specjalnej tacce. Tak przygotowaną potrawę grillujemy przez około pół godziny.
2. Ziemniaki z boczkiem
Tym razem coś dla fanów mięsnych potraw. Ziemniaki z boczkiem mogą być naprawdę przepyszne, jeśli w odpowiedni sposób je przygotujemy. Chcąc je wykonać, powinniśmy wyposażyć się w ziemniaki, boczek, cebulę i przyprawy.Na folię aluminiową wykładamy plasterki ziemniaków razem z boczkiem i cebulą. Zawijamy je i wkładamy do grilla. Pamiętajmy jednak o tym, by nie były zbyt grube. Wówczas mogą piec się bardzo długo. Ziemniaki powinny znajdować się na ruszcie przez około 20-30 minut.
3. Ziemniaki faszerowane
Ten przepis jest trochę bardziej skomplikowany, wymaga od nas więcej czasu i przygotowania, ale warto! Faszerowane ziemniaki naprawdę warte są spróbowania.Będą nam do niego potrzebne następujące składniki: dwie cebule, odrobina startego sera, przyprawy, natka pietruszki, czosnek, opcjonalnie boczek.
Zaczynamy od posiekania cebuli i przeciśnięcia czosnku przez praskę. Wrzucamy te składniki na patelnię. Następnie dodajemy wybrany wcześniej miąższ i boczek. Całość lekko zasmażamy, a następnie dodajemy ser, posiekaną pietruszkę i przyprawy.
Środek wyżłobionego ziemniaka skraplamy oliwą lub olejem, dodajemy farsz i całość przykrywamy mniejszą częścią ziemniaka. Na koniec owijamy ziemniaka folią aluminiową. Układamy na ruszcie. Tak przygotowany ziemniak powinien smażyć się przez ok. 15 minut.
4. Ziemniaki z twarożkiem
To odpowiedni przepis dla fanów subtelnego i delikatnego smaku. Przyrządźcie go, a już nigdy nie będziecie chcieli jeść inaczej.Później przygotowujemy twarożek. Zaczynamy od posiekania szczypiorku, dodajemy twaróg, kilka łyżek jogurtu typu greckiego, przyprawy (sól, pieprz i inne). Po upieczeniu się ziemniaka wkładamy twarożek między dwie połówki.
5. Ziemniaki z masłem czosnkowym
Masło czosnkowe przyrządzone samodzielnie nada się także do innych grillowych potraw na przykład mięsa czy chleba. Z ziemniakami smakuje naprawdę wybornie.Rozgniatamy czosnek, mieszamy go z połową kostki masła, dodajemy sól i pokrojony wcześniej koperek. Ziemniaki kroimy na pół, układamy na folii aluminiowej, a następnie nakładamy niecałą łyżkę masła czosnkowego. Na koniec zawijamy całość w folię. Kładziemy ziemniaki na ruszcie i pieczemy je przez 15-20 minut.
Może cię zainteresować także: Tych produktów z grilla nie powinno jeść dziecko. Dietetyczka radzi jak je zastąpić czymś zdrowym