5 pomysłów na ziemniaki z grilla, które sprawią, że zapomnisz o kiełbasie

Magdalena Konczal
Kiedy słyszycie: "grill", myślicie? Karkówka, kiełbasa, ewentualnie grillowana cukinia i papryka. Z jakiegoś powodu, choć Polska ziemniakiem stoi, w narodowym grillowaniu nie ma miejsca dla tej cudownej jarzyny.
5 sposobów na przyrządzenie grillowanych ziemniaków unsplash/ Monika Grabkowska
To wielki błąd, wręcz niewybaczalny. Próbujcie tych przepisów na ziemniaki z grilla, a zrozumiecie.

1. Ziemniak z grilla, wersja klasyczna

Jeśli chcesz wykonać najprostsze ziemniaki z grilla, powinieneś przygotować odpowiednie składniki. Tak naprawdę wszystko zależy od upodobań kulinarnych. Potrzebny będzie kilogram ziemniaków, oliwa z oliwek (opcjonalnie olej) i wybrane przyprawy (np. czosnek, bazylia, oregano, papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie). Zaczynamy od oczyszczenia ziemniaków i pokrojenia ich na mniejsze kawałki. Następnie zamaczamy je w mieszance oliwy z oliwek z przyprawami.


Ważne jest, by pozostawić tak nasączone ziemniaki na jakiś czas. Wówczas aromat przejdzie do środka. Na koniec zawijamy ziemniaki w folię albo pozostawiamy je na specjalnej tacce. Tak przygotowaną potrawę grillujemy przez około pół godziny.

2. Ziemniaki z boczkiem

Tym razem coś dla fanów mięsnych potraw. Ziemniaki z boczkiem mogą być naprawdę przepyszne, jeśli w odpowiedni sposób je przygotujemy. Chcąc je wykonać, powinniśmy wyposażyć się w ziemniaki, boczek, cebulę i przyprawy. Zaczynamy od pokrojenia ziemniaków w plastry. Następnie kroimy w kostkę boczek i cebulę. Później wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na kilka godzin (na przykład dwie).

Na folię aluminiową wykładamy plasterki ziemniaków razem z boczkiem i cebulą. Zawijamy je i wkładamy do grilla. Pamiętajmy jednak o tym, by nie były zbyt grube. Wówczas mogą piec się bardzo długo. Ziemniaki powinny znajdować się na ruszcie przez około 20-30 minut.

3. Ziemniaki faszerowane

Ten przepis jest trochę bardziej skomplikowany, wymaga od nas więcej czasu i przygotowania, ale warto! Faszerowane ziemniaki naprawdę warte są spróbowania. Zaczynamy od umycia ziemniaków. Następnie gotujemy je przez około 8-10 minut w wodzie z solą. Po upływie tego czasu wyciągamy warzywa i kroimy je na nierówne części (jedna powinna być mniejsza, a druga większa). Z większej części usuwamy miąższ. Następnie zabieramy się do przyrządzenia farszu.

Będą nam do niego potrzebne następujące składniki: dwie cebule, odrobina startego sera, przyprawy, natka pietruszki, czosnek, opcjonalnie boczek.

Zaczynamy od posiekania cebuli i przeciśnięcia czosnku przez praskę. Wrzucamy te składniki na patelnię. Następnie dodajemy wybrany wcześniej miąższ i boczek. Całość lekko zasmażamy, a następnie dodajemy ser, posiekaną pietruszkę i przyprawy.

Środek wyżłobionego ziemniaka skraplamy oliwą lub olejem, dodajemy farsz i całość przykrywamy mniejszą częścią ziemniaka. Na koniec owijamy ziemniaka folią aluminiową. Układamy na ruszcie. Tak przygotowany ziemniak powinien smażyć się przez ok. 15 minut.

4. Ziemniaki z twarożkiem

To odpowiedni przepis dla fanów subtelnego i delikatnego smaku. Przyrządźcie go, a już nigdy nie będziecie chcieli jeść inaczej. Do tego przepisu będą nam potrzebne: ziemniaki, olej, szczypiorek, kilka łyżek jogurtu typu greckiego, twaróg (ok. 300 g) i przyprawy. Na początku myjemy dokładnie ziemniaki. Następnie nakłuwamy je wielokrotnie widelcem. Ostatecznie kroimy go na pół, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na ruszcie, aż będą miękkie.

Później przygotowujemy twarożek. Zaczynamy od posiekania szczypiorku, dodajemy twaróg, kilka łyżek jogurtu typu greckiego, przyprawy (sól, pieprz i inne). Po upieczeniu się ziemniaka wkładamy twarożek między dwie połówki.

5. Ziemniaki z masłem czosnkowym

Masło czosnkowe przyrządzone samodzielnie nada się także do innych grillowych potraw na przykład mięsa czy chleba. Z ziemniakami smakuje naprawdę wybornie. Przygotowujemy ziemniaki, ok. 7 ząbków czosnku, koperek i sól. Dokładnie umyte ziemniaki gotujemy w wodzie przez kilka minut (8-10), a następnie zabieramy się za przygotowanie masła czosnkowego.

Rozgniatamy czosnek, mieszamy go z połową kostki masła, dodajemy sól i pokrojony wcześniej koperek. Ziemniaki kroimy na pół, układamy na folii aluminiowej, a następnie nakładamy niecałą łyżkę masła czosnkowego. Na koniec zawijamy całość w folię. Kładziemy ziemniaki na ruszcie i pieczemy je przez 15-20 minut.