3 typy metaboliczne decydują, co jeść, by chudnąć. Zrób test i sprawdź, który typ pasuje do ciebie

Magdalena Konczal
Koleżanka poleciła ci cudowną dietę, która pomogła schudnąć już tysiącom osób, ale na ciebie w ogóle nie działa? Nie myśl sobie, że coś jest z tobą nie tak. Każdy organizm jest inny i właśnie pod tym kątem powinniśmy patrzeć na siebie, kiedy decydujemy się na konkretną dietę. Na tycie lub chudnięcie wpływa także typ metaboliczny. Bardzo ważne jest, by odpowiednio go rozpoznać. Jest na to specjalny test!
Są 3 typy metaboliczne, które decydują, co jeść, by schudnąć. Zrób test fot. 123rf
Twórcą teorii o typach metabolicznych jest amerykański lekarz William Wolcott. To właśnie on rozwiązał zagadkę, dlaczego jedne osoby tyją, kiedy odżywiają się zdrowo, a inne chudną, gdy jedzą tłuste potrawy.

Wolcott wyróżnił trzy typy metaboliczne: węglowodanowy, białkowy i mieszany. Dzięki ich opisowi możesz dowiedzieć się, który typ jest charakterystyczny dla twojego organizmu, a finalnie – dopasować dla siebie odpowiednią dietę.

Typ węglowodanowy – "wolny spalacz"

Osoby, u których występuje typ węglowodanowy, najczęściej mają układ współczulny, który charakteryzuje się wolną perystaltyką jelit i słabym wydzielaniem enzymów. Tacy ludzie potrzebują mniejszej ilości zalecanego białka, ponieważ wolno rozkładają węglowodany.


Przez to, że ich organizm wolno trawi pożywienie, zazwyczaj odczuwają sytość. Potrzebują zaledwie dwa-trzy posiłki w ciągu dnia. Powolny metabolizm sprawia, że osoby te są narażone na choroby układu pokarmowego, nadciśnienie czy udar mózgu.

W diecie "wolnych spalaczy" powinien znaleźć się błonnik, który ma za zadanie oczyścić jelita. Zaleca się im także jedzenie produktów nabiałowych takich jak: jogurt naturalny, kefir czy fermentowane mleko.

Warto także jeść dużą ilość warzyw, takich jak: rzodkiewka, cebula czy zielona sałata. Dla "wolnych spalaczy" istotne są także produkty pełnoziarniste na przykład: kasze, makarony czy pieczywo pełnoziarniste.

Typ białkowy – "szybki spalacz"

W diecie "szybkiego spalacza" powinno znaleźć się dużo białka. Taki organizm bardzo szybko trawi węglowodany, właśnie dlatego utrzymuje energię głównie dzięki białkom. Osoba mająca typ białkowy powinna stosować dietę białkową lub tłuszczową.

Musi także pamiętać o tym, by jeść produkty, które będą odkwaszały organizm. Takie osoby mają tendencję do hipoglikemii, a więc może u nich występować gwałtowny wzrost lub spadek cukru we krwi, co może powodować zawroty głowy lub omdlenia.

Dieta takiej osoby powinna być bogata w następujące produkty: kaczkę, baraninę, domowe wędliny, sardynki, kawior, rośliny strączkowe, jaja i sery. Ponadto dla "szybkiego spalacza" zalecane są warzywa, na przykład awokado i karczochy, a także tłuszcze zwierzęce: smalec, masło czy olej.

Typ mieszany

Ten typ łączy ze sobą dwa powyższe. Taka osoba powinna więc zbilansować swoją dietę o różnorodne produkty. Ludzie, którzy należą do tego typu metabolicznego, mogą mieć tendencje do tycia. Właśnie dlatego tak ważne jest dopasowanie odpowiedniej żywności.

Którym typem metabolicznym jesteś? Zrób test

Każdy organizm jest inny, a jeśli nie posiadamy odpowiedniej wiedzy, trudno będzie nam ocenić, który typ metaboliczny jest charakterystyczny dla naszego ciała. Właśnie dlatego warto wykonać test metaboliczny – na przykład ten skonstruowany przez dr Grażynę Pająk, zajmującą się tym zagadnieniem.

Ważne jest, by odpowiednio rozpoznać nasz typ metaboliczny. Wówczas będziemy mieć możliwość dopasowania odpowiedniej dla nas diety, a dzięki temu może poprawić się też nasze samopoczucie.
Źródło: kcalmar.com